گذرگاه مرزی ریمدان در شهرستان دشتیاری استان سیستان و بلوچستان و در فاصله 120 کیلومتری بندر مهم چابهار قرار دارد. مرز ریمدان در نقطه صفر مرزی بهترین مسیر و راه دسترسی ایران به ۳۷ درصد جمعیت جهان (پاکستان، چین و هند) است.
این مرز با تاسیس بازارچه ریمدان از سال 87 شروع به کار کرده و از سال 95 برای جابهجایی رسمی کالا و مسافر بین ایران و پاکستان به عنوان مرز رسمی مشخص شده است تا مبادلات تجاری و مسافری میان دو کشور توسعه یابد. با تغییر این مرز از بازارچه به مرز رسمی، امکان انجام تمام رویههای صادرات، واردات، ترانزیت و مسافری فراهم شده است.
این مرز به سبب نزدیکی به مراکز تجاری پاکستان، این پتانسیل را دارد که در مبادلات تجاری دو کشور نقشی راهبردی ایفا کند. مرز ریمدان با داشتن تنها 650 کیلومتر فاصله تا بندر کراچی، بزرگترین مرکز تجاری-اقتصادی کشور پاکستان، و همچنین فاصله 70 کیلومتری با بندر گوادر پاکستان میتواند زمینه را برای اتصال کشورهای جنوب شرق آسیا و چین به کشورهای شرق اروپا فراهم کند و نه تنها بازار پاکستان را در اختیار تولیدکننده و تاجر ایرانی قرار دهد بلکه میتواند حلقه اتصال کشور به پروژه «سیپک» یا کریدور مشترک اقتصادی پاکستان و چین باشد.
مرز ریمدان بهترین نقطه برای صادرات و واردات میوه، موادغذایی، مصالح ساختمانی، دام زنده و فروش سوخت و جابجایی کالا با کشور پاکستان و کشورهای حوزه خلیج فارس است.
توسعه ترانزیت از بندر چابهار با افتتاح مرز ریمدان و اهمیت توجه به ان
ازسال 95 امکان اختصاص کد گمرکی مستقل برای این مرز فراهم شده است و میتوان شاهد افزایش ترانزیت کالا در کنار تنها بندر اقیانوسی کشور (چابهار)بود.و پل تجاری مناسبی برای ایجاد ارتباط بیشتر با این فضای بین المللی را فراهم کرده است. اهمیت بازارچه مرزی ریمدان به عنوان منطقه آزاد منفصل از چابهار، یکی از نیازهای این نقطه حساس را راهاندازی راهآهن چابهار ـ گوادر از طریق مرز ریمدان عنوان میشود،آمادهسازی اراضی این بازارچه در فاز نخست به مساحت ۱۳۰ هکتارو هم اکنون در فازهای بعدی اجرای پروژه میباشد.
بازارچه ریمدان ایران -اتصال به کریدور اقتصادی چین - پاکستان
با تشریح کارکردها و مزیتهای توسعه محدوده منطقه آزاد چابهار: ۶هزار و ۳۰۰ هکتار بهعنوان نقطه منفصل در محدوده مرزی ریمدان به این منطقه افزوده شده که به عنوان نقطه حیاتی و حساس میتواند ایران را به کریدور اقتصادی چین-پاکستان متصل کند.بازارچه مرزی ریمدان نه تنها بازار پاکستان را در اختیار تولیدکننده و تجار ایرانی قرار میدهد بلکه حلقه اتصال کشور به پروژه «سیپک» (کریدور مشترک اقتصادی پاکستان و چین)خواهد بود.
مدیریت مرزها در اختیار وزارت راه
خاطرنشان میشود اواخر مهر ماه سال 99، از انتقال مدیریت پایانه های مرزی پس از ۴ سال از گمرک ایران به وزارت راه (سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای) منتقل شده است.
معرفی و موقعیت بازارچه مرزی ریمدان چابهار
خرید از بازارچه های مرزی همیشه بخش جذابی از سفرهایی است که لب مرز ایران می شود به ان اشاره کرد. این بازارچه ها عمدتا کالاهای خارجی با تنوع بالا و قیمت های پایین عرضه می کنند. در 120 کیلومتری چابهار و در 50 کیلومتری مسیر چابهار – راسک بازارچه مرزی ریمدان قرار دارد. این بازارچه در بخش دشتیاری چابهار قرار دارد و از سال 87 شروع به کار کرده است. و از سال 95 برای جا به جایی رسمی کالا و مسافر بین ایران و پاکستان به عنوان مرز رسمی مشخص شده است. این بازار به دلیل نزدیکی به بندر کراچی مهم و اقتصادی پاکستان، زمینه را برای اتصال کشور چین و کشورهای جنوب شرق آسیا به شرق اروپا هم فراهم خواهد کرد وامکان اتصال گوادر پاکستان که حدود 70 کیلومتر فاصله دارد.ودر آینده ای نزدیک آن هم از بزرگترین شهرهای تجاری پاکستان می شود را نیز فراهم میکند. مرز ریمدان دشتیاری در نقطه صفر مرزی بهترین مسیر و راه دسترسی ایران به ۳۷ درصد جمعیت جهان(پاکستان، چین و هند) است لذا توجه به زیرساختهای این مرز برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی از الزامات است.
قابلیتها و ظرفیتهای تجاری، اقتصادی و فرهنگی ریمدان-پسابندر
مرز ریمدان و پسابندر بهترین نقطه برای صادرات و واردات میوه، موادغذایی، مصالح ساختمانی، دام زنده و فروش سوخت و جابجایی کالا با کشور پاکستان و کشورهای حوزه خلیج فارس است. و از سال ۱۳۹۵ با پیگیریهای مکرر فرمانداری با رسمی شدن این مرز برای جابجایی کالا و مسافر بین ایران و پاکستان در محدوده بخش دشتیاری چابهار توسط دولت موافقت شد،.این مرز ، به سبب نزدیکی به مراکز تجاری پاکستان ( بنادر کراچی و گوآدر ) ، این پتانسیل را دارد که در مبادلات تجاری دو کشور نقشی راهبردی را ایفاء کند ، مرز ریمدان با داشتن تنها 650 کیلومتر فاصله تا بندر کراچی ، بزرگترین مرکز تجاری اقتصادی کشور پاکستان از موقعیت ممتازی جهت توسعۀ روزافزون مراودات تجاری با آن کشور برخوردار است .کارخانۀ سیمان خاش ، با 467کیلومتر فاصله ، نزدیکترین کارخانۀ سیمان تا این مرز است.
تداوم صادرات از مرز ریمدان دشتیاری
بازارچه مرزی ریمدان دشتیاری : ۱۰۶ هزار تن کالا به ارزش ۲۹ میلیون دلار از ابتدای سالجاری تاکنون از این مرز صادر شده که نشان دهنده فعالیت خوب این بازارچه با توجه به مشکلات و محدودیتها در ایام کروناست.صادرات از این مرز نسبت به سال98 با صادرات به ارزش ۱۶ میلیون دلار ، امسال ۸۰ درصد رشد داشته است . بازارچه مرزی ریمدان در ۲ ماهه اول امسال به علت کرونا تعطیل بود و ماه سوم هم با محدودیت هفتهای سه روز انجام فعالیت داشته است.
اقلام عمده صادراتي
تجارت کشورمان با پاکستان از اهمیت ویژه ای برخوردار است و در ۸ ماهه نخست امسال بیش از یک میلیون و۷۳۸ هزار تن کالا به ارزش ۷۰۸ میلیون دلار تبادل تجاری صورت گرفته است که سهم صادرات کالا به پاکستان یک میلیون و ۵۳۸ هزار تن به ارزش ۵۹۰ میلیون دلار بوده.انواع سوخت مایع و گاز، مصالح ساختمانی،پياز، آهن الات مستعمل، میوه و صیفی جات، مواد غذایی، لوازم آشپزخانه، لوازم آرایشی و بهداشتی، خشکبار، سنگ، ظروف، لوازم یدکی ماشین آلات و… عمده کالاهای صادراتی کشورمان به پاکستان است. ارزش کالای صادراتی خروجی از ریمدان در هفت ماهه نخست امسال حدود ۴۶ میلیون دلار بوده است.
تداوم واردات از مرز ریمدان دشتیاری
فواید وجود بازارچههای مرزی برای اشتغال و توسعه مرزنشینان، در هفت ماهه نخست سال 99 افزایش ۱۰۰ درصدی واردات کالا از طریق گمرک بازارچه ریمدان و ۲۶ درصدی افزایش خروج کالای صادراتی از طریق گمرک و بازارچه فوق نسبت به مدت مشابه سال قبل را شاهد بودیم.
اقلام عمده وارداتي
در ۸ ماهه نخست امسال سهم واردات از پاکستان نیز ۱۲۰ هزار تن به ارزش ۱۱۸ میلیون دلار بوده است در این مدت حدود ۱۳۳ هزار تن کالای صادراتی سایر گمرکات از طریق مرز ریمدان خارج شده است.آمار واردات بازارچه نسبت به پارسال که صفر بوده به افزایش ۱۰۰درصدی رسیده است.عمده واردات انبه و دام از بازارچه مرزی ریمدان از جمله مهمترین اقدامات برای بهره برداری بهتر از این گمرک بوده است.
امکانات ایجاد شده و نقاط ضعف گمرک مرزی ریمدان
امکانات ایجاد شده
اتصال اینترانت به سامانه گمرگ بازارچه، افتتاح قرنطینه دامی و نباتی، استقرار ادارات و نمایندگی سازمانهای مرتبط در مرز در مرحله ابتدایی برای بهره برداری بهتر از این گمرک بوده است. در بازارچه مرزی ریمدان یک OLT نصب شده و هماینک ارتباط برقرار شده است.سرویس اینترنت نرمال، سرویس P۲P برقرار شده.
نقاط ضعف
ضعف امکانات زیرساختی ابتدایی ( نظیر عدم استقرار ارگان های مربوطه در مرز به طور سازمانی ، فقدان شبکه های آب و برق و تلفن به صورت پایدار و ایجاد اختلال در برقراری ارتباط ، وضعیت نامناسب جاده های ارتباطی و . . . . ) منجر به صعوبت صادرات و واردات از مجرای مرز ریمدان ، و نتیجتاً پایین آمدن حجم مراودات بازرگانی شده است. مهمترین مشکلات این مرز را نبود جاده مناسب،مجتمعهای رفاهی بین راهی عنوان می شود و با پیگیریهای انجام شده سه مجوز مجتمع رفاهی صادر شده و در دست احداث می باشد.با تامین وتوسعه زیرساختها بویژه مخابراتی در آینده شاهد رونق بیشتر بازارچه مرزی ریمدان خواهیم بود.
چشم انداز گمرک مرزی ریمدان
مرز ریمدان برای صادرات و واردات کالا، انتقال زائران پاکستانی و گردشگران و مسافران خیلی مناسب است.توجه به اشتغال مرزنشینان ضروری است و علاوه بر مرز ریمدان باید در سایر نقاط استان مرز رسمی تعریف و راه اندازی شود. مزیتها و موقعیتهای استراتژیک ایران: مرز ریمدان با توجه به ظرفیت راهبردی باید به عنوان یک مرز استاندارد جهانی تعریف شود تا شاهد جابجایی کالا و مسافر باشیم و هیچ مشکلی در این زمینه وجود نداشته باشد. وزارتخانههای کشور، راه و شهرسازی و امور خارجه و نیروهای نظامی، امنیتی وانتظامی برای رسمی شدن مرز ریمدان تلاش های زیادی کرده اند .
مشخصات گمرک و بازارچه مرزی ریمدان
شماره تماس گمرک ریمدان : در دست راه اندازی
کد گمرک مرزی ریمدان : 55400
کد گمرک بازارچه ریمدان :55112
آدرس :استان سیستان و بلوچستان، طمپ کوه، منطقه حفاظت شده باهوکلات-گمرک مرزی ریمدان
گروه بازرگانی ترخیصلاین با در اختیار داشتن نماینده دائمی و مستقر در گمرک زاهدان این امکان را دارد تا نسبت به ترخیص کالای شما در کوتاهترین زمان ممکن و کمترین هزینه اقدام نماید. همچنین ما این امکان را داریم تا کالای شما را در تفتان، کویته و یا دالبندین تحویل داده و یا از پاکستان به ایران از طریق زمینی و دریایی حمل کنیم و یا نسبت به تامین آن در پاکستان اقدام نماییم. شما میتوانید از قسمت تماس با ما با کارشناسان ترخیصلاین ارتباط برقرار کرده و مشاوره رایگان دریافت نمایید.