گمرک بندر چابهار
Chabahar Port Customs
معرفی چابهار، تاریخچه و موقعیت جغرافیایی
شهرستان چابهار با مساحت حدود 9739 کیلومترمربع و جمعیت 291910 نفر در جنوب شرقی استان سیستان و بلوچستان واقعشده و دارای 135 کیلومتر مرز خشکی و 115 کیلومتر مرز دریایی (145 کیلومتر نوار ساحلی) در مجاورت دریای عمان در نزدیکترین فاصله با آبهای آزاد جهان یعنی اقیانوس هند قرارگرفته و تنها بندر اقیانوسی ایران است.موقعیت این بندر در خلیج چابهار و همچنین وجود آبهای عمیق و بریدگیهای طبیعی، فضایی مناسب را برای اسکلههای با عمق زیاد و مختصات لنگرگاهی مطلوب جهت پهلوگیری کشتیهای عظیم اقیانوسپیما فراهم ساخته بهطوریکه این بندر از قابلیت تبدیلشدن به مگاپورت برخوردار میباشد. بهبیاندیگر چابهار دروازه ترانزیت شرق ایران و یک منطقه استراتژیک برای توسعه ترانزیت و صنایع محسوب میشود. این ویژگی ممتاز در دیگر مناطق ساحلی جنوب ایران و حتی کشورهای حاشیه خلیج فارس دیده نمیشود .در سال 1370، اراضی شرق خلیج چابهار به مساحت 14000 هکتار بهعنوان منطقه آزاد چابهار رسمیت یافت و در سال 1371 افتتاح گردید و در حال حاضر منطقه آزاد تجاری صنعتی چابهار، یکی از مناطق آزاد هفتگانه کشور است که در راستای اهداف اقتصادی کشور، بیش از دو دهه است که در حال فعالیت است.این منطقه نهتنها در اقتصاد ملی نقش مؤثر داشته بلکه در منطقه محروم بلوچستان نقطه اتکای مهم و اساسی مردم و روزنه اصلی امید به زندگی اقتصادی و اجتماعی و سیاسی شده است.
موقعيت استراتژیک چابهار در ترانزيت بینالمللی كالا
بر اساس اعلام نظر محققان سازمان ملل درزمینه حملونقل بینالمللی، حدود نیمی از حملونقل جهان، میان خاور دور با سایر نقاط دنیا انجام میشود.از مجموع سه کریدور حملونقل جهانی که کارشناسان سازمان ملل برای این امر پیشبینی کردهاند، دو کریدور از ایران میگذرد و چابهار جنوبیترین نقطه کریدور شرقی – غربی جهان میباشد.این کریدور از «دروازه ابریشم» در چین آغاز میشود و قلب اقتصاد این کشور یعنی استان کانتون را تغذیه کرده و به سرزمین آسیای جنوب شرقی میپیوندد و پس از طی این مسیر وارد هندوستان شده و با پوشش مهمترین شهرهای این ناحیه مانند کلکته، ناکپور، جایپور، حصیرآباد، کراچی و بن قاسم به چابهار میرسد. محل تلاقی دو کریدور ترانزیتی مهم جهان به نامهای شمال – جنوب و شرق – غرب قرارگرفته است که این امر از مهمترین مزیتهای محور شرق کشور میباشد.
مزیتهای اختصاصی منطقه آزاد چابهار
موقعیت جغرافیایی راه بردی در کنار آب راههای بین المللی و نزدیک به خطوط بین الملل کشتیرانی
تنها بندر تجاری ایران در خارج از تنگه هرمز
نقطه اتصال کریدور شرق ایران به آبهای آزاد
نزدیکترین بندر به بازارهای آسیای میانه و افغانستان
دسترسی آسان به سوختهای فسیلی
دسترسی آسان به مصالح ساختمانی
دسترسی آسان به مواد معدنی گوناگون در شرق ایران
ارتباط چند وجهی حمل و نقل از طریق هوا، زمین و دریا
تسهیلات فروش و اجاره بلند مدت برای سرمایه گذاران خارجی
واقع شدن در امنترین و نزدیکترین مسیر به بازارهای جهانی
نزدیکی به کشورهای پرجمعیت در حال رشد در جنوب آسیا (هند و پاکستان)
واقع شدن در تنها بندر اقیانوسی ایران (چابهار) با دسترسی بلافصل به سرزمین اصلی ایران
نزدیکی به بزرگترین منابع انرژی جهان در خلیج فارس
تسهیلات و مزیتهای قانونی
امکان تملک 100 درصد سهام شرکتها اتباع خارجی
ضمانت سرمایه گذاریها مطابق با قانون تشویق و حمایت سرمایه گذاری خارجی در ایران
امکان انتقال 100 درصد سرمایه و سود حاصل از فعالیت اشخاص ثبت شده خارجی به خارج از کشور
معافیت مالیاتی 100 درصدی بر درآمد و دارایی به مدت 20 سال و قابل تمدید
معافیت ورود ماشین آلات و مواد اولیه مصرفی واحدهای تولیدی از عوارض ورودی گمرکی
آزاد بودن صادرات محصولات تولیدی هر منطقه از مقررات عمومی صادرات و واردات
معافیت گمرکی محصولات تولیدی منطقه برای صدور به سرزمین اصلی به میزان ارزش افزوده در استفاده از مواد اولیه داخلی
امکان استفاده از نیروی کار خارجی به میزان 10 درصد کل نیروی کار منطقه آزاد چابهار
مجاز بودن تخلیه، بارگیری، ترانزیت و ترانشیپ و معافیت آن از عوارض و حقوق گمرکی به استثنای هزینههای انبار و جابه جایی مجاز بودن خرده فروشی کالا
قابلیت استفاده از تسهیلات بانکی برای اجرای پروژههای سرمایه گذاری
مزایا و تسهیلات بندری در منطقه آزاد چابهار
تخفیف در هزینه انبارداری برای کانتینرهایی که با شناور به منطقه آزاد وارد میشوند
تخفیف در هزینه تجهیزات بندری برای کانتینرهایی که با شناور به منطقه آزاد حمل میشوند
تخفیف در هزینه انبارداری کالاهای صادراتی و ترانزیتی وارد به منطقه آزاد
تخفیف حمل از مبداء به میزان 10% ارزش سیف کالا
تخفیف در نمایندگی و خدمات پس از فروش به میزان 10% ارزش سیف کالا
معافیت مالیاتی بمدت 20 سال از تاریخ بهره برداری برای کلیه فعالیتهای اقتصادی
معافیت از هزینههای انبارداری در چابهار به مدت سه ماه تسهیلات
ارائه تسهیلات مناسب جهت واردات کالا بصورت تجاری
ارائه تسهیلات در خصوص مابه التفاوت هزینه حمل کالا
صدور گواهی مبدأ مورد تائید گمرکات کشور
صدور قبض انبار قابل معامله و فبض انبار تفکیکی مورد تأیید گمرکات کشور توسط سازمان
عدم متروکه شدن کالا در منطقه آزاد چابهار
مزیتهای نسبی و فرصتهای سرمایه گذاری در منطقه آزاد چابهار
نیروی کار ارزان صنایع کاربر
نزدیکی به منابع انرژی و بازارهای مصرف آن در هند، چین و پاکستان صنایع انرژی بر، ذخیره انرژی و ترانشیپ آن
نزدیکی به بازارهای مصرف در حال رشد در آسیای میانه و افغانستان، خاورمیانه و جنوب آسیا صنایع مصرفی، - خدمات پشتیبانی و حمل و نقل بین المللی
نزدیکی به خطوط کشتیرانی بین المللی ساخت و تعمیر کشتی
دسترسی به منابع فراوان آبزیان در دریای عمان و اقیانوس هند صنایع شیلاتی
مشوقهای مالیاتی، صادرات و واردات صنایع تولیدی صادرات گرا همانند مونتاژ اتومبیل و وسایل الکترونیکی
دسترسی نزدیک به برخی محصولات کشاورزی همانند خرما ایجاد صنایع پردازش محصولات کشاورزی
دسترسی به برخی انواع مواد معدنی در نواحی همجوار همانند سنگ آهک و گرانیت صنایع پردازش مواد معدنی
دسترسی نزدیک به ساحل دریا و مغازههای خرده فروشی صنایع توریسم
نیازهای آموزشی ایجاد دانشگاهها و مراکز فنی و حرفهای
نیازهای خدماتی ایجاد صنایع خدماتی همانند خدمات مالی بین المللی، خدمات مشاورهای تخصصی
توسعه محدوده منطقه آزاد
مهمترین گام چابهار از ابتدای تأسیس بهسوی تحول و توسعه بیان میشود. منطقه آزاد سال 71 به چابهار آمد تا موتور توسعه سواحل مکران شود اما خود در میان مرزهای اجباری و ناکارآمد محصور شد. لیک بعد از 28 سال مرزهای منطقه آزاد تغییر کرد تا منطقه آزاد چابهار بهواقع منطقه آزاد شود.محدوده 14 هزار هکتار قبل منطقه آزاد با تنگناها و محدودیت های بسیاری مواجه بود که عملا توان و ظرفیت توسعه را از چابهار گرفته بود و با افزایش محدوده منطقه آزاد به 82 هکتار، ظرفیت آزاد شده و تبدیل به فرصت شده است.
تصویب محدوده جدید منطقه ازاد چابهار ،طرح جامع محدوده تهیه شده تا نقشه راه توسعه محدوده به درستی پیش رفته و منطقه آزاد چابهار به عنوان منطقه آزاد در بین الملل پیشران توسعه در ایران باشد.
ظرفیتهای بندر چابهار برای تجارت و ترانزیت کالاها
موقعیت و ظرفیت های بندر چابهار: در بندر چابهار با دو رویکرد ترانزیت و اتصال افغانستان و کشورهای حوزه CIS از طریق دریا به بازارهای جهانی و نیز بحث صادرات و واردات برای استان های شرقی و جنوب شرق کشور، سرمایه گذاریهایی صورت گرفته است.چابهار تنها بندر ایران است که در حاشیه اقیانوس قرار دارد و دارای موقعیتی ویژه است. ۲۰۳ هکتار استحصال از دریا برای این بندر انجام شده و ۱۷۰۰ متر اسکله سازی نیز صورت گرفته است و به همین واسطه، هیچ محدودیتی برای ورود کشتی به این بندر وجود ندارد. در تمام طول سال امکان تخلیه و بارگیری کالا در چابهار وجود دارد.
تاکنون حدود ۳۵۰میلیون دلار سرمایه گذاری برای توسعه زیرساخت ها در این بندر صورت گرفته است و حدود ۲هزار میلیارد تومان پروژه های عمرانی مثل تاسیسات زیربنایی و اطفاء حریق و... توسط بخش خصوصی اجرا گردید.چابهار تنها بندری است که توسط اپراتور خارجی مدیریت می شود و شرکتی هندی در این حوزه فعالیت دارد. این شرکت نیز تجهیزاتی را به آنجا منتقل کرده و از آن استفاده میکند. همچنین، برای تامین اعتبار از محل صندوق توسعه ملی برای افزایش تجهیزات برنامهریزی صورت گرفته است.
امکان صادرات مواد معدنی خراسان رضوی از بندر چابهار
خراسان رضوی و به ویژه منطقه خواف ظرفیت های زیادی برای صادرات مواد معدنی دارد و کشتی های این بندر با ظرفیت ۱۰۰هزار تن هیچ محدودیتی برای بارگیری این محصولات ندارد و جرثقیل ها و تجهیزات جانبی نیز ظرفیت بزرگی برای تخلیه و بارگیری مواد معدنی به شمار می آید. نکته مهم اینکه انبارداری مواد معدنی تا سه ماه در بندر چابهار مشمول معافیت از پرداخت هزینه های انبارداری خواهد بود و بخشی از این تخفیف ها به خاطر ظرفیتهایی است که در شرق کشور وجود دارد.
۲۰درصد جمعیت کشور در پهنه شرقی سکونت دارند و سالانه ۲۵میلیون تن واردات کالاهای اساسی به کشور صورت می گیرد که ۲۰ درصد از این میزان سهم استانهای شرقی کشور می باشد و بندر چابهار در راستای تامین این کالاها میتواند بسیار اثرگذار واقع شود. تجهیزاتی که در این بندر وجود دارد، در هیچ یک از بنادر جنوبی کشور فراهم نیست.
موقعیت سرمایه گذاری تجاری
ایجاد اطمینان به فعالان اقتصادی و امکان ارسال و واردات کالا از طریق بندر چابهار به تمام نقاط دنیا فراهم شده است. در بحث ترانزیت هم که از کارکردهای مهم بندر چابهار است . قابلیت نگهداری ۴۰ تن کانتینر یخچالی در این بندر وجود دارد که برای محصولات باغی خراسان رضوی ظرفیت خوبی به شمار میآید، بندر چابهار فاصله بسیار نزدیکی با بنادر غرب کشور هندوستان دارد و با حضور شرکت هندی در بندر چابهار، محدودیتهای کمتری در چابهار برای مراوده با بنادر هندی ایجاد می شود. عمده کالاهای صادراتی از این بندر به غرب هندوستان ارسال میشود و از آنجا ترانشیپ به جنوب شرقی آسیا امکان پذیر است.مسیر ترانشیپی جدید باعث کاهش هزینه های حمل کالا شده است، این مسیر با هزینه کمتر و سرعت انتقال بیشتر ظرفیت خوبی برای جابهجایی کالا به شمار میآید و هزینه کانتینری را از ۳۰۰۰ به ۱۵۰۰ دلار کاهش داده است. همچنین، محدودیتی برای انتقال هیچ کالایی از طریق این بندر وجود ندارد.
تخفیفات واردات و صادرات
۷۵درصد هزینه های انبارداری در این بندر نسبت به سایر بنادر کشور دارای تخفیف است. همچنین هزینه تخلیه و بارگیری برای کالاهای کشورمان در این بندر دریافت نمی شود.و برای کالاهای ترانزیتی هم ۳۰ درصد نسبت به سایر بنادر تخفیف قائل می شویم و علاوه بر تخفیفات تخلیه و بارگیری، تخفیفاتی برای سرمایه گذاری ها نیز وجود دارد.کشورهند هم تخفیفاتی برای کالاهایی که از بندر چابهار وارد این کشور می شود، قائل است و ۴۰ درصد در عملیات هندلینگ کالا تخفیف اعمال میگردد. علاوه بر هزینه های کالا، هزینه های کشتی مثل پهلوگیری و توقف کنار اسکله و... در این کشور مشمول ۴۰ درصد تخفیف هستند که این امر، هزینه انتقال کالا از طریق دریا را کاهش می دهد. با این تفاسیر، ظرفیت خوبی برای سرمایه گذاری شرکت های خراسان رضوی در این زمینه فراهم است.
بندر چابهار سهمیه ۷۰۰میلیون دلاری واردات در طول سال را دارند. اگر کالاهای وارداتی از طریق این بندر وارد شود، غیر از تخفیفات گمرکی، در عوارض گمرکی هم مشمول تخفیف می شوند. همچنین هزینه های مابه التفاوت سوخت برای کالاهایی که از بندر چابهار به مرز میلک صادر می شوند، مشمول ۳۰درصد تخفیف هستند و در هزینه های متقابل ارزی هم ۲۵درصد تخفیف برای شرکت های حمل و نقلی که کالای ترانزیتی را از طریق مرز میلک به نیمروز افغانستان انتقال می دهند، اعمال می شود.
سازمان منطقه آزاد تخفیفاتی را برای کالاهای وارداتی در بندر چابهار اعمال می کند؛ درباره کالاهایی که حقوق ورودی آن ها ۱۹درصد است، حدود ۵درصد از این مبلغ به صاحب کالا بازگردانده می شود. همچنین، تخفیفی بابت قرار داشتن چابهار در زمره مناطق محروم اعمال میشود؛ به طور مثال، کالایی که ۲۶درصد حقوق پایه داشته، از ۵,۵ درصد تخفیف مربوط به مناطق محروم برخوردار می شود.
عمده کالاهای صادارتی
اهمیت چابهار بهعنوان پلِ صادراتی آسیای میانه است. در حال حاضر تمامی سبد صادراتی کشور افغانستان از بندر چابهار به هندوستان ارسال میشود صادرات کالاهای غیر نفتی از طریق بندر چابهار از ابتدای امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۰۰ درصد افزایش داشته است در حال حاضر، ۱۰ کالای پرتکرار صادراتی افغانستان از قبیل میوه تازه، میوه خشک، سنگ، حبوبات و... از بندر چابهار به مقاصد تجاری افغانستان ارسال میشود.اقلام عمده صادراتی : قيرنفت، ماهی تن، لیستائو (Listaos)و بونیت گونه((Sarda )) ، شن و ماسه هاي کوارتز، شن و ماسه هاي سيليسي، چدن خام، فروسيليسيوم، ژله فیش، ساير سبزيجات،سایر اقلام میوه مانند :هندوانه ،خیار ،انگور ،و....، خرما مضافتي، لوا زم خانه داري،پوشاک زنانه ، سايراشياءسرميز، اشپزخانه وغیره ...، ساير سيمان سفيد پرتلند ، ساير کک ها و نيمه کک هاي، زغال سنگ، لينيت ، شير خشك صنعتي، وافل ها و ويفرها، كربنات منيزيم طبيعي و ...... میابشد.
عمده کالاهای وارداتی
بندر چابهار در حال حاضر با آبخورِ بیش از ۱۶ متر امکان ورود کشتیها را، با هر اندازهای، به این بندر میدهد.و امکان پهلوگرفتن کشتی در هر فصلی از سال در بندر فراهم شده. تخلیه و بارگیری انواع کالا، کانتینر، کالای فله، کالای متفرقه و سایر گروههای کالایی در بندر وجود دارد بر اساس آمارها، عملیات تخلیه و بارگیری سال ۱۳۹۸ نسبت به سال ۱۳۹۷، ۴۴ درصد رشد داشت و در سه ماههی ابتدایی امسال نیز نسبت به مدت مشابه سال گذشته، شاهد رشد ۱۲۰ درصدی در تخلیه و بارگیری کالای غیرنفتی هستیم.حداقل ۲۵ درصد وسعت کشور ما در پسکرانه بندر چابهار هستند. این بندرواردکننده کالاهای اساسی همچون ذرت، شکر خام و در مقاطعی گندم هست.بندرچابهار، ظرفیت بزرگی برای واردات غلات به کشور محسوب می شود. در سال جاری یک میلیون و ۶۰۰هزار تن غلات از طریق این بندر تخلیه و بارگیری شده است.از عمده اقلام وارداتی : نوار براي توليد چمن مصنوعي، اسكيپ جك، اجزاء و قطعات، ساير دستگاه هاي ضبط وپخش ويدئو، ساير ماشين ها وپرس هاي اتوكردن، ماشين هاي رختشوئي، خانگي ياغيرخانگي، برنج نيمه سفيدشده(Semi milled Rice) ، لاستيك رويي چرخ، بادي، نو، از كائوچو، بادام زميني در درون غلاف يا پوسته، دستگاه هاي برقي تقويت کننده صوت، پارچه هاي تاروپودباف و .... میباشد.
فرصتهای آینده در بندر چابهار و منطقه آزاد چابهار
ارتقاء منطقه آزاد چابهار و تبدیل آن به کانون اصلی حمل و نقل ترانزیت در چهارچوب توسعه محور شرق کشور
اتصال به شبکه ریلی کشور
اتصال به شبکه گاز کشور
امکان احداث صنایع پایین دستی با شروع به کار صنایع سنگین از جمله پتروشیمی و فولاد
احداث فرودگاه بین المللی
مشخصات گمرک چابهار :
کد گمرک بندر چابهار : 55108
تلفن : 9-31283000-054 - 05435312200
ساعت کاری گمرک چابهار :همه روزه از ساعت 7:30 -14:30
دورنویس: 35321414-054
آدرس: سیستان و بلوچستان، چابهار، انتهای بلوار شهید ریگی، اداره کل بنادر و دریانوردی (منطقه آزاد تجاری-صنعتی چابهار)
ایمیل: chabaharport@pmo.ir
نشانی اداره کل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان در گوگل:
گروه بازرگانی ترخیصلاین با در اختیار داشتن نماینده دائمی و مستقر در گمرک زاهدان این امکان را دارد تا نسبت به ترخیص کالای شما در کوتاهترین زمان ممکن و کمترین هزینه اقدام نماید. همچنین ما این امکان را داریم تا کالای شما را در تفتان، کویته و یا دالبندین تحویل داده و یا از پاکستان به ایران از طریق زمینی و دریایی حمل کنیم و یا نسبت به تامین آن در پاکستان اقدام نماییم. شما میتوانید از قسمت تماس با ما با کارشناسان ترخیصلاین ارتباط برقرار کرده و مشاوره رایگان دریافت نمایید.