تجارت با چین

واردات از چین

تجارت با چین

برای تجارت با چین نیاز به دانستن اطلاعاتی در مورد وضعیت این کشور از لحاظ سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و قوانین و مقررات مربوطه دارید. در این مقاله سعی شده است تا حد امکان آشنایی مختصری با کشور چین برای شما فراهم شود. چنانچه نیاز به دانستن اطلاعات بیشتری در زمینه تشریفات گمرکی، واردات کالا از چین، صادرات کالا به چین، نحوه حمل کالا از چین و... دارید می‌توانید با تیم کارشناسی ترخیص‌لاین مشورت کنید.

اطلاعات پایه چین

1- موقعیت جغرافیایی و مساحت چین

نام رسمی کشور چین «جمهوری خلق چین» است. این کشور در نیمکره شمالی در قسمت شرقی قاره آسیا و ساحل غربی اقیانوس آرام قرار دارد. مختصات جغرافیایی آن 3500 درجه شمالی و 10500 درجه شرقی است. این کشور هم مرز با دریای چین شرقی، خلیج کره، دریاي زرد و بین کره شمالی و ویتنام است.

چین مساحتی بالغ بر 9.596.960 کیلومترمربع دارد که از این مقدار، 9.326.410 کیلومتر مربع آن را خشکی و 270.550 کیلومتر مربع آن را آب تشکیل می دهد. در مقایسه می‌توان گفت این کشور پس از روسیه، کانادا و آمریکا چهارمین کشور پهناور جهان است.

2- همسایگان چین

چین داراي 22,117 کیلومتر مرز زمینی و 14,500 کیلومتر خط ساحلی است. کشورهاي هم مرز با این کشور عبارت اند از: افغانستان، بوتان، برمه، هندوستان، قزاقستان، کره شمالی، قرقیزستان، لائوس، مغولستان، نپال، پاکستان، روسیه شمال شرقی، روسیه شمال غربی، تاجیکستان و ویتنام. این کشور داراي مرز منطقه‌اي مشترك با هنگ‌کنگ و ماکائو است.

همسایگان چین

3- جمعیت چین

مطابق تخمین به عمل آمده در می سال 2023 جمعیت چین بالغ بر 1,455,250,046 نفر است. بیشینه مردم چین از نژاد زرد هستند. علاوه بر چینی‌ها تیره‌هاي دیگري نیز در این سرزمین پهناور زندگی می‌کنند مانند مغولها، تبتی‌ها و غیره. علاوه بر این شماري از تاجیک‌ها نیز در بخش سین‌ کیانگ چین زندگی می‌کنند.

4- شهرهاي مهم چین

مرکز اداري، سیاسی و فرهنگی کشور چین، شهر تاریخی پکن است. شهرهاي مهم دیگر چین شانگهاي، وهان، شن‌ یانگ، گوانگ ژو و کونیگ دائو می‌باشد.

شهرهای چین

5- واحد پول چین

واحد پول کشور چین RMB (Renminbi)، یا یوآن می‌باشد. یک یوآن معادل 10jiao و 100fen است. نرخ تبدیل یوآن به دلار آمریکا در طی چند سال گذشته متغیر بوده است؛ در حال حاضر (اردیبهشت 1402) هر دلار آمریکا برابر 7.03 یوآن چین است.

6- اختلاف زمان چین با ایران

تفاوت زمان شهر پکن با گرینویچ + 8 ساعت بوده و در نتیجه زمان آن از ایران چهار ساعت و نیم جلوتر است.

محیط سیاسی و قانونی

تاریخچه حکومت

چین تاریخ کهنی دارد. گاهی یکپارچه و گاهی به مانند چند کشور جدا از هم بوده است. همسایگان همواره به این سرزمین می‌تاخته اند من جمله مغولها که در روزگار چنگیزخان بر چین چنگ انداختند. از آغاز سال 1979 حزب کمونیست چین سیاست هاي اصلاحات و درهاي باز را که تنگ شیائوپنگ مطرح کرد، به اجرا گذارد. پس از اجراي سیاست هاي اصلاحات و درهاي باز به این طرف، توسعه اقتصاد ملی و اجتماعی چین به دستاورد هاي چشمگیري نائل آمده است. چهره کشور دستخوش تغییرات عظیمی شد. این دوران از لحاظ وضعیت، بهترین زمان پس از تأسیس جمهوري خلق و بهترین دوره براي مردم به لحاظ تأمین منافع آنان به شمار می رود. پس از تأسیس جمهوري خلق چین، تحت رهبري این حزب مردم ملیتهاي سراسر کشور ضمن حفظ استقلال و امنیت کشور، در تحقق گذر جامعه چین از جامعه دموکراتیک نوین به ساختار سوسیالیستیِ برنامه ریزي شده در مقیاس وسیعی مبادرت ورزیده و چین در امور اقتصادي و فرهنگی به پیشرفتهاي عظیم بی سابقه‌اي نائل آمده است.

 

وضعیت ریسک سیاسی

بنا بر گزارش ماه آوریل سال 2007 موسسه بیمه اعتبار صادراتی اویلر هرمس آلمان، رتبه ریسک کشور چین برابر دو محاسبه شده است. این رتبه نشان دهنده آن است که کشور چین از ریسک سیاسی پایینی برخوردار بوده و جهت سرمایه گذاري مناسب می‌باشد. قابل ذکر است که رتبه ریسک سیاسی کشور ایران توسط موسسه بیمه اعتبار صادراتی اویلر هرمس برابر با پنج محاسبه شده است. دلایل اصلی ریسک سیاسی در چین را می‌توان شامل تظاهرات و اعتراضات، مسائل سه گانه کشاورزي (کشاورزي، مناطق شهري و مزرعه داران)، بیکاري اختلافات (فقیر_غنی، شهري _ روستایی، شرق _غرب) و علاوه بر این موارد امنیت عمومی و محافظت اجتماعی، دانست.

قانون مناطق ویژه، آزاد تجاري و صنعتی

با توجه به قانون مناطق آزاد در چین، در این مناطق فعالیتهاي تولید، تجارت، انبارداري، صادرات و آژانسهاي نمایشگاهی مجاز می باشد. سایر ویژگیهاي این مناطق عبارت‌اند از:

1- کالاها تحت شرایط تضمین شده مشمول حق واردات و مجوز واردات و صادرات نمی‌شوند.

2- امکان تبادل الکترونیکی اطلاعات بین گمرکات و شرکتها وجود دارد.

3- تبادل ارز خارجی مورد قبول است.

4- امکان باز شدن حسابهاى ارزي خارجی وجود دارد.

* مناطق آزاد چین جهت سرمایه گذاري داراي مزایاي بالقوه‌اي می‌باشند. از این مزایا می‌توان به موارد ذیل اشاره نمود:

1- شرکتهاي درگیر در فرایند صادرات از اولین سال تا سال سودرسانی، مشمول مالیات بر درآمد( 15 درصدي) نمیشوند.

2- از سومین تا پنجمین سال فعالیت، 50 درصد مالیات بر درآمد اخذ می شود.

3- معاملاتی که با مناطق آزاد تجاري انجام می شوند، از مالیات بر ارزش افزوده مستثنی هستند.

*موارد ذیل از حقوق گمرکی، مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر مصرف آزاد هستند:

1- ماشین‌آلات، تجهیزات، مصالح ساخت و ساز و تجهیزات دفتري که جهت استفاده خود شرکت واردکننده وارد چین می شود.

2- مواد خام وارداتی، قطعات جدا از هم، سوخت ها، مواد بسته‌بندي شده.

3-کالاهاي ترانزیتی ذخیره شده در انبار.

4-کالاهاي تمام شده که از مواد خام ساخته شده اند، می توانند در بازار داخلی به فروش رسند. کالاهاي تمام شده مشمول حقوق گمرکی و مالیات بر ارزش افزوده می‌باشند.

5- همه کالاهاي ضمانت شده و ضمانت نشده می‌توانند درون انبارهاي مناطق ویژه تجاري ذخیره سازي شوند.

*سیاست هاي مناطق ویژه را می توان شامل موارد ذیل دانست:

1- انگیزه هاي مالیاتی ویژه براي سرمایه گذاران خارجی در مناطق ویژه اقتصادي.

2- استقلال بیشتر در فعالیتهاي تجاري بین المللی.

3- ویژگی‌هاي اقتصادي که بر پایه چهار اصل زیر استوارند:

*ساخت و ساز اساساً بر جذب و به کارگیري سرمایه هاي خارجی استوار است.

*اشکال اولیه اقتصادي هم به صورت شراکتی چین با کشور خارجی و هم به صورت مالکیت مستقل کشور خارجی مطرح است.

*تولیدات به صورت اولیه صادرات _گرا  می باشند.

*فعالیت‌هاي اقتصادي اصولاً تحت تاثیر محرکهاي بازار می‌باشند.

قوانین گمرکی

کشورچین داراي سیاست‌هاي گمرکی در بخش واردات کالا می‌باشد. کالاهاي مشمول کاهش نرخ عوارض وارداتی در دو بخش قرار می‌گیرند:

مواد خام طبیعی و کالاهاي اولیه نظیر چرم، الوار و خمیر کاغذ.

تجهیزات و ماشین آلات پیشرفته و ماشین آلات با فناوري بالا، قطعات، لوازم و غیره.

*در این بخش لازم است تا نکات ذیل نیز در نظر گرفته شوند:

1- عوارض وارداتی، مالیاتها و هزینه هاي مربوط به حمل و نقل، انبارداري و هزینه هاي عملیاتی بعد از انجام واردات اخذ می‌شوند.

2- مواد خام، قطعات و وسایل، لوازم و مواد بسته‌بندي که توسط موسسات خارجی براي پردازش یا مونتاژ عرضه می‌شود از عوارض وارداتی مستثنی هستند ولی باید ظرف مدت مشخصی صادر شوند.

3- تعرفه‌هاي وارداتی به طور موقت بر روي واردات مواد خام فلزي (قلع، ورقه گالوانیزه فولادي، ورقه فولاد ضخیم، مواد خاص، مس تصفیه شده)، مواد خام شیمیایی، موادکشاورزي، ماشین آلات، قطعات و وسایل آن اعمال می‌شوند.

قوانین کنسولی

اشخاصی که تمایل دارند به چین سفر کنند، بایستی براي کسب روادید به کنسولگري یا سفارت چین در کشور متبوع خود مراجعه نمایند. در زمان درخواست براي روادید، لازم است از سازمان چینی میزبان دعوتنامه ارائه شود. ویزاي صادر شده عموماً براي یک بار ورود صادر می شود و براي مدت محدودي اعتبار دارد. براي ورود به چین نیاز به اخذ ویزا است. ویزاي چین براي یک خارجی به جهت اجازه ورود و خروج و حمل و تردد در خاك این کشور توسط مقامات ویزاي چین، صادر می شود. مقامات چین با توجه به مقصود و مشخصات فرد خارجی، ویزاهاي دیپلماتیک، خدماتی و معمولی را صادر می نمایند.

قوانین مالیاتی

مالیاتها پراهمیت ترین منابع براي دولت جمهوري خلق چین به شمار می روند. مالیات به عنوان مهم ترین منبع مالی و کلید اقتصادي قوانین و مقررات اقتصاد کلان به شمار می رود و به شدت اقتصاد و توسعه اقتصادي چین را تحت تأثیر خود قرار داده است. هریک از ارگانهاي کشوري که قدرت تخمین و فرمول گذاري سیاستهاي قوانین مالیاتی را داشته باشند می‌توانند اقدام به قانون گذاري مالیاتی نمایند. از این ارگانها می‌توان به کنگره ملی مردمی و هیأت ناظر بر آن، مجلس سنا، هیأت وزیران مالی، مدیریت مالیاتی، کمیته مجلس کشوري و مدیریت کلی بر گمرك، اشاره نمود. قوانین مالیاتی توسط کنگره ملی مردمی وضع می شوند.

 مراحل راه اندازي یک کسب و کار

مراحل راه اندازی کسب و کار در کشور شامل 13مرحله به شرح ذیل می‌باشد:

1. اخذ تأیید اولیه نام شرکت، 2.ایجاد حساب بانکی اولیه و دریافت گواهی سپرده،3. دریافت گواهی ثبت ”مجوز کسب و کار اشخاص حقوقی“ یا  SAIC یا معادل داخلی، 4.اخذ تأییدیه از اداره پلیس جهت ساخت مهر شرکت، 5.ساخت مهر شرکت،6. اخذ کد سازمانی که توسط دفترخانه نظارت بر فناوري و کیفیت صادر می‌شود، 7.ثبت در دفترخانه آمار،8.ثبت در دفترخانه مالیاتی کشوري و محلی،9. افتتاح حساب رسمی در بانک و انتقال سرمایه هاي ثبت شده به آن،10. تقاضاي صدور مجوز خرید و یا چاپ فاکتور،11. خرید فاکتورهاي یک شکل،12. ثبت استخدام در مرکز خدمات اشتغال محلی،13. ثبت در مرکز تأمین اجتماعی.

عضویت در پیمانهاي اقتصادي و نهادهاي بین المللی:

*بانک توسعه آسیایی: بانک توسعه آسیایی، یک بانک توسعه منطقه اي است که در سال 1966 بنیان گذاري شده است. هدف از تأسیس آن افزایش توسعه اقتصادي و اجتماعی در کشورهاي آسیا و اقیانوسیه به واسطه کمکهاي فنی و وام می باشد. این بانک به عنوان یک مؤسسه توسعه اقتصادي چندجانبه مطرح است که از 67 عضو، که 48 عضو آن از منطقه و الباقی از اقصی نقاط جهان می باشند، تشکیل یافته است. جمهوري چین در سال 1966 و جمهوري خلق چین در سال 1986 به عضویت این مؤسسه در آمده است.

*بانک توسعه آفریقایی: بانک توسعه آفریقایی، یک بانک توسعه‌اي است که در سال 1964 با هدف افزایش توسعه اقتصادي و اجتماعی در آفریقا بنیان گذاري گردید. چین به عنوان یکی از کشورهاي غیر آفریقایی در این مؤسسه عضویت دارد.

* مؤسسه اقتصادي آسیا و اقیانوسیه: مؤسسه اقتصادي آسیا و اقیانوسیه، جایگاهی براي 21 کشور و منطقه حاشیه اقیانوس است تا در ارتباط با اقتصاد منطقه‌اي، همکاري، تجارت و سرمایه گذاري با یکدیگر مباحثه نمایند. چین در سال 1991 به عضویت این انجمن در آمد. چین پس از پیوستن به سازمان همکاري اقتصادي آسیا و اقیانوسه، به طور فعال در فعالیتهاي این سازمان شرکت کرده و براي اصلاحات و درهاي باز چین محیط خارجی مطلوبی ایجاد کرده و به توسعه روابط دو جانبه این کشور با کشورهاي عضو دیگر این سازمان مساعدت کرده است.

* انجمن ملل آسیاي جنوب شرقی به علاوه سه: انجمن ملل آسیاي جنوب شرقی به علاوه سه، یک سازمان سیاسی اقتصادي متشکل از 10 کشور از آسیاي جنوب شرقی می‌باشد. این سازمان در هشت آگوست سال 1967 توسط کشورهاي اندونزي، مالزي، فیلیپین، سنگاپور و تایلند بنیان گذاري گردید. هدف اصلی این سازمان تسریع رشد اقتصادي، پیشرفت اجتماعی، توسعه فرهنگی میان اعضا و ترقی صلح منطقه اي می باشد.APDانجمنی است که با هدف ایجاد هماهنگی هاي لازم براي همکاري میان ملل آسیاي  شرقی با سه کشور چین، ژاپن و کره جنوبی بنیان گذاري شده است.

*بانک توافقات بین المللی: بانک توافقات بین المللی، یک سازمان متشکل از بانکهاي مرکزي است که براي افزایش همکاري میان بانکهاي مرکزي و آژانسهاي دیگر و در راستاي ثبات اقتصادي بنیان گذاري شده است. بانک مرکزي جمهوري خلق چین نیز به عنوان یکی از اعضاي این سازمان مطرح است.

*بانک توسعه چین: بانک توسعه چین، یک مؤسسه مالی در جمهوري خلق چین است که تحت نظارت مستقیم مجلس ملی در حال فعالیت می باشد. این بانک یکی از سه بانک سیاسی چین است که اساساً مسئول افزایش سرمایه گذاري براي پروژه هاي زیربنایی بزرگ می‌باشد. این بانک تحت قانون بانکهاي سیاسی در سال 1994 تأسیس گردید.

*سازمان کشاورزي و غذا: سازمان کشاورزي و غذا، یکی از سازمانهاي بخصوص سازمان ملل متحد می‌باشد که به انجام تلاشهاي بین المللی در راستاي از بین بردن گرسنگی می پردازد.

*گروه جی 77: گروه جی 77 ، ائتلافی متشکل از کشورهاي در حال توسعه زیر نظر سازمان ملل متحد می باشد که در راستاي ترقی منفعت اقتصادي اعضا و ایجاد ظرفیت بالاتر مذاکره در سازمان ملل ایجاد شده است. این گروه در سال 1964 توسط 77 کشور بنیان گذاري شد که هم اکنون تعداد کشورهاي عضو به 130 رسیده است.

*گروه جی 24: گروه جی 24 به عنوان بخشی از گروه جی 77 ، در سال 1977 در راستاي هماهنگی موقعیت کشوهاي در حال توسعه براي بررسی مسائل مالی بین المللی و توسعه سرمایه گذاري و جهت اطمینان از اینکه مسائل قابل توجه آنها در مذاکرات موارد مالی بین المللی معرفی می گردد، تشکیل یافته است.

*بانک بین المللی بازسازي و توسعه: بانک بین المللی بازسازي و توسعه، یکی از پنج مؤسسه تشکیل دهنده بانک جهانی می باشد. این بانک به عنوان یک سازمان بین المللی مطرح است که مأموریت اصلی آن سرمایه گذاري براي بازسازي کشورها و مقابله با فقر می باشد.

*آژانس سرمایه‌گذاري بین المللی توسعه کشاورزي: آژانس سرمایه گذاري بین المللی توسعه کشاورزي، یکی از آژانسهاي سازمان ملل متحد می باشد که به عنوان یک مؤسسه بازرگانی بین المللی در سال 1977 پایه گذاري گردید. این آژانس جهت از بین بردن فقر روستایی در کشورهاي در حال توسعه پدید آمده است.

*اتاق بین المللی بازرگانی: اتاق بین المللی بازرگانی به عنوان یکی از اعضاي گروه بانک جهانی به سرمایه‌گذاري پایدار بخش خصوصی در کشورهاي در حال توسعه به عنوان راهی براي کاهش فقر و ترقی زندگی مردم می‌پردازد.

*سازمان بین المللی کار: سازمان بین المللی کار یکی از آژانسهاي بخصوص سازمان ملل متحد می باشد که به مسائل کارگران می پردازد.

*صندوق بین المللی پول: صندوق بین المللی پول یک سازمان بین المللی است که بر سیستم مالی جهانی به واسطه نظارت بر نرخهاي تبدیل و متعادل نمودن پرداختها سرپرستی می نماید.

*سازمان بین المللی استانداردسازي: سازمان بین المللی استانداردسازي، سازمانی متشکل از نمایندگانی از سازمانهاي استاندارد ملی مختلف می باشد.

*اتحادیه بین المللی مخابرات: اتحادیه بین المللی مخابرات، یک سازمان بین المللی است که در راستاي استانداردسازي و تنظیم مخابرات و رادیوي بین المللی تأسیس شده است.

*آژانس ضمانت سرمایه گذاري چند جانبه: آژانس چند جانبه ضامن سرمایه گذاري، یکی از اعضاي گروه بانک جهانی می باشد که در راستاي پیشرفت سرمایه گذاري مستقیم خارجی در میان کشورهاي در حال توسعه به واسطه اطمینان دهی به سرمایه گذاران در مقابل ریسک سیاسی، توصیه دولتها به جذب سرمایه گذاري، به اشتراك گذاري اطلاعات از طریق خدمات اطلاعات سرمایه گذاري برخط و وساطت مباحثات میان دولتها و سرمایه گذاران بنیان گذاري شده است.

*گروه کارپردازي هسته اي: گروه کارپردازي هسته اي، یک گروه چند ملیتی است که در راستاي جلوگیري از ازدیاد انرژي هسته اي به واسطه کنترل نمودن صادرات و انتقال مجدد لوازمی که ممکن است در ایجاد و توسعه تسلیحات هسته اي کاربرد داشته باشد، تأسیس گردیده است. جمهوري خلق چین در سال 2004 به عضویت این گروه در آمده است.

*انجمن جزایر اقیانوسیه: چین یکی از اعضاي انجمن جزایر اقیانوسیه است. این انجمن یک سازمان میان دولتی است که هدف آن افزایش همکاري میان کشورهاي مستقل اقیانوس آرام و معرفی منافع  آنها است. این انجمن در سال 1971 با عنوان انجمن اقیانوسیه جنوبی بنیان گذاري شد و در سال 2000 نام آن تغییر یافت تا بهتر بتواند موقعیت کشورهاي عضو را در شمال و جنوب اقیانوس نمایان کند.

*انجمن همکاري منطقه اي آسیاي جنوبی: چین در انجمن همکاري منطقه اي آسیاي جنوبی، به عنوان ناظر مطرح می باشد. این انجمن یک سازمان سیاسی اقتصادي متشکل از هشت کشور در جنوب آسیا متشکل از هند، پاکستان، بنگلادش، سریلانکا، نپال، مالدیو، بوتان و افغانستان است که در سال1985بنیان گذاری گردید.

* سازمان همکاریهاي شانگهاي: ژوئن سال 2001 ، سران شش کشور چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان در شانگهاي ملاقات کردند و با امضاي بیانیه ایجاد سازمان همکاري شانگهاي  یک سازمان همکاري چند جانبه منطقه اي جدید بر پایه مکانیسم پنج کشور شانگهاي را اعلام کردند. اهداف این سازمان عبارت است از تقویت اعتماد متقابل و حسن همجواري و دوستی بین کشورهاي عضو این سازمان؛ تشویق و ترغیب کشورهاي عضو همکاریهاي مؤثر در قلمروهاي سیاسی، اقتصادي و تجاري، علمی و فنی، فرهنگی، آموزشی، انرژي، راه، حفظ محیط زیست و غیره، تلاش مشترك براي حفظ و تأمین صلح و امنیت و ثبات جهان و منطقه، ایجاد نظم نوین بین المللی سیاسی، اقتصادي دموکراتیک. طرفین همچنین تصمیم گرفتند که دبیرخانه این سازمان در پکن تأسیس شود.

* سازمان ملل متحد: سازمان ملل متحد، یک سازمان بین المللی است که هدف آن تسهیل سازي همکاري در قانون بین المللی، امنیت بین المللی، توسعه اقتصادي، پیشرفت اجتماعی و مسائل حقوق بشر می باشد. این سازمان در سال 1945 در راستاي جلوگیري از جنگ میان ملل و بازگشایی چارچوبی براي گفتگو ایجاد گردید.

*انجمن امنیت سازمان ملل متحد: چین به عنوان یکی از اعضاي دائمی انجمن امنیت سازمان ملل متحد است. این انجمن، ارگانی است زیر نظر سازمان ملل متحد که در راستاي بقاي صلح و امنیت بین المللی ایجاد گردیده است.

*کنفرانس تجارت و توسعه ملل متحد: کنفرانس ملل متحد براي تجارت و توسعه، در سال 1964 به عنوان یک ارگان دائمی میان دولتی تأسیس گردید تا به مسائل توسعه، سرمایه گذاري و تجارت بپردازد.

* سازمان فرهنگی، علمی و آموزشی ملل متحد(یونسکو): یونسکو، یکی از سازمانهاي خصوص سازمان ملل متحد است که در 16 نوامبر 1945 تأسیس شده است. هدف اصلی این سازمان، مشارکت در صلح و امنیت به کمک پیشرفت همکاریهاي بین المللی در زمینه هاي آموزشی، علمی و فرهنگی می باشد تا بتوان عدالت جهانی، قاعده قانون، حقوق بشر و آزادیهاي بنیادي اعلام شده در پیمان سازمان ملل متحد را تحقق بخشد.

* سازمان گمرکات جهانی: سازمان گمرکات جهانی یک سازمان میان دولتی است که به اعضا (مدیران گمرك 170کشور که نماینده دولت هستند) کمک می نماید تا در مسائل گمرکی با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و همکاري نمایند. این سازمان در سال 1952 به عنوان انجمن همکاریهاي گمرکی تأسیس شد و عنوان حاضر در سال 1994 به آن منتسب گردید.

* سازمان بهداشت جهانی: سازمان سلامت جهانی یکی از سازمانهاي خصوص سازمان ملل متحد می باشد که به عنوان یک نهاد هماهنگ کننده در زمینه سلامت عمومی بین المللی فعالیت می نماید. این سازمان در هفت آوریل 1984 بنیان گذاري شده است.

* سازمان جهانی تجارت: سازمان جهانی تجارت، یک سازمان بین المللی است که جهت هدایت و رفع ممانعت از تجارت بین المللی تأسیس شده است. این سازمان در یک ژانویه 1995 بنیان گذاري شد و جایگزین "پیمان عمومی تعرفه و تجارت "شده است. سازمان جهانی تجارت، قواعد تجارت میان کشورها را در سطحی نزدیک به سطح جهانی هدایت نموده و مذاکره و اجراي پیمانهاي تجاري جدید را بر عهده دارد. اهداف این سازمان عبارت است از مساعدت به توسعه اقتصادي و تجاري براي ارتقاي سطح زندگی مردم، تضمین اشتغال کامل، تأمین رشد درآمد واقعی و افزایش تقاضاي موثر؛ استفاده معقولانه از منابع جهان و گسترش تولید کالا و خدمات بر حسب هدف پیشرفت پایدار، حصول توافق نامه ذي نفع براي طرفین؛ کاهش و لغو فراگیر تعرفه گمرکی و موانع دیگر بازرگانی و رفع برخوردهاي تبعیض آمیز در تجارت بین المللی. این سازمان از 144 کشور عضو تشکیل شده و مقر آن در ژنو است. چین براي پیوستن به سازمان جهانی تجارت بسیار تلاش کرد. از ژانویه تا سپتامبر سال 2001 ، گروه کاري چین در این سازمان چهار بار نشستهایی برگزار کرده و مذاکرات چند جانبه براي پیوستن چین به سازمان جهانی تجارت را انجام داد. اسناد قانونی ، براي پیوستن چین به سازمان مذکور نیز به تصویب رسید. 9 تا 14 نوامبر سال 2001 چهارمین نشست وزراي سازمان جهانی تجارت در دوحه پایتخت قطر برگزار شد، هیأت نمایندگی چین به ریاست ”شی گوانگ شنگ“ وزیر اقتصادي و تجارت خارجه وقت چین در این نشست شرکت کرد. 11 نوامبر، چین پروتکل پیوستن به این سازمان را امضا کرد.19تا20دسامبر، چین به عنوان عضو رسمی این سازمان در نشست شوراي حکام این سازمان حضور یافت. از دیگر نهادهاي بین المللی که کشور چین در آنها عضویت دارد، می توان به سازمان هواشناسی جهانی، سازمان مالکیت فکري جهانی، اتحادیه پست جهانی ، و سازمان توریسم جهانی و غیره اشاره نمود.

محیط فرهنگی

*مذهب

در کشور بزرگ چین از روزگاران گذشته ادیان متعددي وجود داشته است و همچنان برخی از ادیان در میان مردم رواج دارد. سه آئین کنفوسیوس، دائو و بودا به عنوان مهم ترین ادیان تاریخی چین به شمار می آیند، که همچنان بیشترین پیروان را در میان مردم چینی دارند ولی آئین هاي چینی به این سه ختم نمی‌شود و آئین‌هاي دیگري نیز از زمانهاي قدیم در چین رواج داشته است.

*زبان

زبان چینی جزو زبانهایی است که دیرینه ترین قدمت و بیشترین استفاده کنندگان را دارد. خلق و استفاده از زبان چینی نه تنها به توسعه فرهنگ چین کمک کرده، بلکه تاثیرات دیرپایی بر توسعه فرهنگ جهان داشته است.زبان رسمی کشور چین زبان چینی ماندارین است ولی از زبانهاي دیگري نیز در این کشور استفاده می شود. از جمله زبانهاي مورد استفاده دیگر در این کشور، زبان چینی کانتونی است.

*الگوي زندگی

سرزمین چین وسیع و پهناور است و مردم مناطق مختلف به سبب تنوع محصولات، رسوم خاص خود را در زمینه خوراك و نوشیدنی‌هاي مختلف دارند. چینی ها از قدیم به خوردن محصولات غله به عنوان غذاي اصلی و خوراك گوشت، مرغ، تخم مرغ، محصولات دریایی و سبزي ب هعنوان خوراك فرعی عادت کرده اند.

فرهنگ مذاکره

*دیدگاه کلی نسبت به ایران

از آنجایی که چین اکنون روز به روز در حال تقویت جایگاه خود در عرصه اقتصادي است، لذا نیازمند است تا برخی از کشورها را پایه فعالیتهاي خود قرار دهد. از آنجایی که خطه جنوب شرقی آسیا مکان مناسبی از جهت موقعیت جغرافیایی در جهان است، لذا چین نگاهی ویژه به این منطقه دارد. در این میان ایران به دلیل منابع و موقعیت جغرافیایی سیاسی از اهمیت ویژه اي براي چین برخوردار است. ایران منابع عمده نفت را دارا بوده و به جهت عدم وجود فناوري کافی در این کشور براي تولید محصولات مرتبط با صنعت نفت، چین خود را به عنوان کشوري می‌پندارد که می تواند با دانش خود تولید این محصولات را در ایران افزایش دهد. هم اکنون همکاري ایران و چین در ارتباط با گاز و نفت خام می باشد.

محیط اقتصادی

*سیستم اقتصادي و نقش دولت:

اقتصاد در چین به سرعت رو به گسترش است، به ویژه پس از سال 1979 ، اصلاح ساختار اقتصادي در جهت سیاست اقتصادي درهاي باز، اوضاع اقتصادي کشور به طرز چشمگیري گسترش یافته است.  در 25 سال اخیر، اقتصاد چین از برنامه اي نزدیک به تجارت بین المللی تبعیت مینماید که به سرعت در حال رشد به سوي بخش خصوصی است.

1.کشاورزي:

چین، پر جمعیت ترین کشور جهان و بزرگترین تولیدکننده و مصرف کننده محصولات کشاورزي است. در حدود 45 درصد از نیروي کار چین، در بخش کشاورزي مشغول به فعالیت هستند. چین بزرگ ترین تولیدکننده برنج و یکی از تولیدکنندگان اصلی محصولاتی چون گندم، ذرت، تنباکو، بادام زمینی، پنبه، سیب زمینی، چاي، ارزن، جو، دانه هاي روغن، لوبیاي سویا و چغندر در جهان میباشد. دامداري به عنوان دومین جزو اصلی در بخش کشاورزي چین مطرح است. چین، تولیدکننده اصلی خوك، مرغ و تخم مرغ در جهان بوده و داراي گله هاي بزرگی از گاو و گوسفند است.

2.صنایع:

می توان اذعان نمود که دو بخش صنایع و ساخت و ساز در حدود 48 درصد ازGDP چین را تأمین مینمایند. در حدود هشت درصد از ساخت و تولید جامع جهان تنها از طریق چین تأمین می شود. چین از لحاظ خروجیهاي صنعتی در مقام سوم جهان قرار دارد. صنایع اصلی کشور چین شامل آهن، فولاد، ذغال سنگ، ماشین سازي، محصولات سبک صنعتی، تسلیحات و منسوجات میباشد. سایر صنایع این کشور را می توان مشتمل بر صنایع اتومبیل سازي، فولاد، ارتباط از دور، دارویی، دفاع و بارگیري دانست. همچنین چین در سال 2006 در مقام سوم بزرگترین تولیدکنندگان اتومبیل و بعد از آمریکا و ژاپن قرار گرفت.

3. معادن:

*ذغال سنگ: ذغال سنگ مهم ترین منبع معدنی در چین میباشد. منابع معدنی چین مشتمل بر ذخایر عظیمی از ذغال سنگ و سنگ آهن میباشد. با آنکه ذغال سنگ در کلیه بخشهاي کشور وجود دارد ولی بخش اعظم آن در بخش شمالی کشور قرار داد.

*نفت و گاز طبیعی: منابع نفتی روي ساحل در چین در شمال شرقی این کشور واقع شده اند. سنگ نفت زا در بسیاري از مناطق یافت شده است. نفت سبک در رودخانه پیرل در مدخل دریاي چین جنوبی با کیفیت بالا یافت شده است.کشور چین بیشتر خروجیهاي نفتی خود را مصرف میکند و همچنین روغن خام و محصولات نفتی را نیز صادر می نماید. از آنجایی که اکتشافات اندکی براي گاز طبیعی صورت گرفته است، حجم کلی ذخایر گاز طبیعی چین نامشخص است.

* فلزي و غیرفلزي: منابع سنگ آهن در اکثر مناطق کشور چین وجود دارد. بزرگ ترین ذخایر معدنی در شمال رودخانه یانگ تسه واقع شده اند. به جز نیکل، کرم و کبالت، چین داراي تولید وسیعی از آلیاژ آهن دار و منگنز می باشد. ذخایر تنگستن بسیار وسیع نیز وجود دارند. ذخایر مس در حد متوسط هستند. ذخایر سرب و روي نیز موجود هستند و ذخایر هیدروکسید آلومینیوم به فراوانی در چین یافت می شوند. بزرگ ترین ذخایر انتیموان جهان نیز در چین وجود دارد. ذخایر قلع نیز فراوان است. همچنین چین به عنوان پنجمین تولیدکننده بزرگ طلا در جهان مطرح است و در قرن بیست و یکم به عنوان یک تولیدکننده و صادرکننده مهم فلزات کمیاب مورد نیاز در صنایع فناوري بالا مطرح می باشد. چین همچنین داراي حجم وسیعی از مواد معدنی غیرفلزي است. یکی از مهم ترین این موارد نمک می باشد. ذخایر وسیعی از سنگ فسفات نیز در بسیاري از مناطق موجود است. سنگ چخماق، فلورسپار، سنگ گچ، پنبه نسوز و سیمان نیز در این کشور فراوانند.

4. خدمات:

چین از نظر نقش بخش خدمات در اقتصاد، داراي رتبه هفتم جهانی است. در سال2005 ،بخش خدمات3/40درصد ازGDPچین را تامین نمود.در حال حاضر نیز سهم بخش خدمات چین در GDPبا نسبت آن در کشور های توسعه یافته غیر قابل مقایسه است. عمده فروشی و خرده فروشی به سرعت رشد کرده اند و مناطق شهري داراي بازارهاي خرید، فروشگاههاي خرده فروشی، رستورانهاي زنجیره اي و هتلهاي زیادي هستند. مدیریت عمومی همچنان به عنوان یکی از اجزاي اصلی بخش خدمات مطرح بوده، در حالی که توریسم یک عامل مهم در اشتغال و به عنوان منبع مهمی براي مبادلات خارجی مطرح است.

*توریسم:  صنعت توریسم در چین به عنوان یکی از صنایع با رشد سریع در اقتصاد ملی مطرح بوده و همچنین به عنوان یکی از صنایع با حد بسیار ممتاز در رقابت جهانی مطرح است. سازمان جهانی تجارت پیش بینی نموده است که صنعت توریسم چین6/8 درصد از سهم بازار جهانی را جذب خواهد نمود تا در سال 2020 بزرگ ترین صنعت توریسم درجهان باشد.

*تولید ناخالص داخلی:سهم بخش های اقتصادی در تولید ناخالص داخلی چین در سال2007در جدول ارایه شده است.

 

 

شاخص های مهم اقتصادی:

1.نرخ تورم

طی زمستان سال 2007 تا 2008 و طبق آمار ماه فوریه سال 2008 که در ماه مارس 2008 انتشار یافت، تورم در چین که اصولاً متوسطی در حدود هفت درصد در سال را داشت7/8 درصد اعلام شد. بخشهاي غذا و سوخت و گوشت مشکل اصلی در این معزل را ، داشتند. کمبود بنزین و سوخت موتورهاي دیزلی، در سال 2007 که در پی بی میلی پالایشگاه ها در تولید سوخت با قیمت ارزانتر بود یکی از این عوامل مهم به شمار می‌آید. مشکل تورم، نگرانی مقامات مسئول دولت چین را سبب شده است.

2.نرخ بیکاري

بر اساس تخمین سال 2007 ، نرخ بیکاري در مناطق شهري چهار درصد و در مناطق روستایی نیز بیکاري مطلق وجود دارد. بر این اساس کشور چین از نظر نرخ بیکاري مقام 46 را در دنیا دارد.

 

 

تجارت خارجی

1. تراز تجاري

تراز تجاری چین در سالهای2003تا2007

2. صادرات

ارزش کل صادرات چین در سال 2007 ، برابر با 1،217،775،744 هزار دلار بوده که از این میزان، بیشترین سهم مرتبط با گروه کالایی شماره 85 (ماشین آلات و دستگاههاي برقی و اجزا و قطعات آنها؛ دستگاههاي ضبط و پخش صوت، دستگاههاي ضبط و پخش صوت و تصویر تلویزیونی، اجزا و قطعات و متفرعات این دستگاهها) برابر با 300,263,360 هزار دلار و پس از گروه کالایی شماره84 (رآکتورهاي هسته اي، دیگ بخار و آبگرم، ماشین آلات و وسایل مکانیکی؛ اجزا و قطعات آنها) برابر با 228,551,808 هزار دلار بوده است.

مهم ترین وارد کنندگان کالا از چین در سال2007

 

 

 

3. واردات

چین در سال 2007 هزار دلار واردات داشته که از این میزان، بیشترین سهم مرتبط با کالاي شماره 85 (ماشین آلات و دستگاههاي برقی و اجزا و قطعات آنها؛ دستگاههاي ضبط و پخش صوت، دستگاههاي ضبط و پخش صوت و تصویر تلویزیونی، اجزا و قطعات و متفرعات این دستگاهها) و بعد از آن کالاي شماره 84 (رآکتورهاي هسته اي، دیگ بخار و آبگرم، ماشین آلات و وسایل مکانیکی؛ اجزا و قطعات آنها) بوده است.

مبادلات بازرگانی با ایران

1. واردات چین از ایران:

سال 2007 میلادي،ارزش واردات چین از ایران3/13میلیارد دلار بوده است.ارزش کل واردات چین9/955میلیارد دلار بوده است که نشانگرسهم بسیار ناچیز ایران در بازار چین است.در این سال ایران3/1درصد از سهم واردات کل چین را دارا بوده است.بیشترین ارزش صادرات ایران مربوط به سوختهای معدنی،روغنهای معدنی و محصولات حاصل از تقطیر آنها؛مواد قیری و مومهای معدنی میباشد که برابر6/11میلیارد دلار بوده است.این در حالی است که در این گروه کالایی در همین سال چین نزدیک به 9/104میلیارد دلار کالا از سراسر جهان وارد نموده است.همین وضعیت در سایر گروه های کالایی به چشم میخورد که نشانگر سهم اندک ایران در تسخیر بازار چین است.

2. صادرات چین به ایران:

بیشترین ارزش صادرات چین به ایران مربوط به گروه چدن،آهن  فولاد به ارزش 5/1میلیارد دلار و پس از آن مربوط به گروه راکتور های هسته ای،دیگ بخار و آب گرم،ماشین آلات و وسایل مکانیکی،اجزا و قطعات آنها بوده که 1/1میلیارد دلار ارزش داشته است.

3. روابط اقتصادي دو کشور:

روابط اقتصادي دو کشور ایران و چین، از سابق هاي بسیار کهن و تاریخی برخوردار است. رفت و آمد بازرگانان ایرانی به چین از حدود دو هزار سال پیش تاکنون (از طریق جاده ابریشم) ادامه داشته و یکی از مهم ترین عوامل پیوندهاي تجاري و فرهنگی دو کشور به حساب می آید.

حمل و نقل

دریایی:

راه های آﺑﯽ ﭼﯿﻦ ﺑﯿﺶ از110،000رودخانه را در ﺑﺮ ﻣﯽ ﮔﯿﺮد ﮐﻪ ﺑﺮاي ﺣﻤﻞ و ﻧﻘﻞ داﺧﻠﯽ ﻗﺎﺑﻞ اﺳﺘﻔﺎده ﻫﺴﺘﻨﺪ ﺣﻤﻞ و ﻧﻘﻞ درﯾﺎﯾﯽ ﭼﯿﻦ ﺧﻂ ﺳﺎﺣﻠﯽ ﺑﻪ ﻃﻮل18000کیلومتر دارد که از کنار20 ﺷﻬﺮ ﺑﺰرگ و متوسط ﻣﯽ ﮔﺬرد.

هوایی:

کشور چین در راستای صنعت هوانوردی،تا سال2007در حدود 500 فرودگاه مختلف را ایجاد نموده است. ﺷﺮﮐﺖ ﻣﻠﯽ ﺣﻤﻞ و ﻧﻘﻞ ﺗﺠﺎرت ﺧﺎرﺟﯽ ﺳﺮوﯾﺲ ﮐﺎﻻﯾﯽ ﺧﻮﺑﯽ را اراﺋﻪ ﭼﯿﻦ ﻣﯽ دﻫﺪ..اﯾﻦ ﺷﺮﮐﺖ ﮐﺎﻻﻫﺎ را ﺑﻪ اروﭘﺎ، آﻣﺮﯾﮑﺎي ﺷﻤﺎﻟﯽ، ژاﭘﻦ و ﺟﻨﻮب ﺷﺮﻗﯽ آﺳﯿﺎ ﺣﻤﻞ ﻣﯽ ﮐﻨﺪ . ﭼﯿﻦ ﺷﺮﮐﺘﻬﺎي ﺳﺮﻣﺎﯾﻪ ﮔﺬاري ﻣﺸﺘﺮﮐﯽ ﺑﺮاي اﯾﺠﺎد دﻓﺎﺗﺮ اﻣﺎﻧﺎت ﭘﺴﺘﯽ از ﭼﯿﻦ ﺑﻪ ﺳﺎﯾﺮ ﮐﺸﻮرﻫﺎي ﺟﻬﺎن ﺟﻬﺖ ﺑﺮآورده ﺳﺎﺧﺘﻦ ﻧﯿﺎزﻫﺎي ﺗﺠﺎرت ﺑﯿﻦ اﻟﻤﻠﻞ اﯾﺠﺎد ﻧﻤﻮده اﺳﺖ.

ریلی:

خط آهن مهم ترین بخش در حمل و نقل چین بشمار می‌رود.در چین 70درصد حمل بار از طریق راه آهن انجام می‌شود.توسعه خط آهن یک عامل مهم در رشد اقتصاد ملی و افزایش استاندارهای سطح زندگی مردم بوده است.راه آهن در چین یک سیستم حیاتی برای اقتصاد این کشور به حساب می‌آید.راه آهن چین حجمی بالغ بر 24درصد از حجم کل راه آهن های دنیا را بر می‌گیرد و چین رتبه سوم را در دنیا به خاطر راه آهن خود کسب نموده است.

زمینی:

در سال2005چین در مجموع بیش از3/3میلیون کیلومتر از شبکه راه ها را دارا بود،اگرچه تقریبا47/1میلیون کیلومتر از این شبکه به عنوان مسیر روستایی نامگذاری شده است.راه های رو سازی شده در سال 2004 به میزان 770265کیلومتر می‌رسیدند.باقی مانده این میزان را جاده های شنی،زمین بهبود یافته و زمین دست نخورده تشکیل میدهند.

نظام بانکی :

ﻧﻈﺎم ﺑﺎﻧﮑﺪاري ﭼﯿﻦ، ﻧﻈﺎﻣﯽ ﻣﺘﺸﮑﻞ ازﮐﻨﺘﺮل و ﺗﻌﺪﯾﻞ ﺑﺎﻧﮏ ﻣﺮﮐﺰي و ﺑﺎ ﻣﺤﻮرﻫﺎي ﺑﺎﻧﮏ ﮐﺸﻮري و ﺗﻘﺴﯿﻢ ﮐﺎر ﺑﺎﻧﮑﯽ، ﻫﻤﮑﺎرﯾﻬﺎي ارﮔﺎﻧﻬﺎي ﺑﺎﻧﮑﺪاري، ﺑﺎ ﺳﯿﺎﺳﺖ ﮔﺬاري و ﺑﺎزرﮔﺎﻧﯽ و ارﺗﺒﺎط ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ ﻣﮑﻤﻞ اﺳﺖ .ﻧﻈﺎم ﺑﺎﻧﮑﺪاري در ﭼﯿﻦ ﺷﺎﻣﻞ ﺑﺎﻧﮑﻬﺎي ﺗﺨﺼﺼﯽ ﻣﺮﮐﺰي(بانکداری تجاری) ، ﻣﺆﺳﺴﺎت ﻏﯿﺮ ﺑﺎﻧﮑﯽ و ﻣﺆﺳﺴﺎت اﻋﺘﺒﺎري اﺳﺖ .ﺑﺎﻧﮏ ﺧﻠﻖ ﭼﯿﻦ ﻋﻬﺪه دار ﻣﺴﺌﻮﻟﯿﺘﻬﺎي ﺑﺎﻧﮏ ﻣﺮﮐﺰي ﺑﻮده و ﺻﻨﺎﯾﻊ ﺑﺎﻧﮑﺪاري ﺳﺮاﺳﺮ ﭼﯿﻦ را ﻣﻮرد ﮐﻨﺘﺮل و ﺗﻌﺪﯾﻞ ﻗﺮار داده و ﺑﺮ آﻧﻬﺎ ﻧﻈﺎرت ﻣﯽ ﮐﻨد.

 

امیدواریم این اطلاعات راه‌گشای شما در امر صادرات و واردت به چین بوده و اطلاعات لازم را برای شما فراهم کرده باشد. اما چنانچه اطلاعات بیشتری در زمینه‌ی تجارت با چین می‌خواهید، تیم ترخیص‌لاین مفتخر است در این زمینه با شما همکاری‌های لازم را داشته باشد. در قسمت تماس با ما می‌توانید سوالات خود را با ما در میان بگذارید.