مراحل صادرات

چگونه یک کالا را صادر کنیم؟

چنانچه شما تجربه صادرات کالا را دارید و فقط می‌خواهید هزینه های گمرکی و حمل را برآورد کنید می توانید به طور مستقیم از قسمت استعلام هزینه اقدام کنید.  اما چنانچه می خواهید به صورت اصولی با مراحل صادرات کالا آشنا شده و از منابع علمی معتبر و تجربه دیگر صادرکنندگان و کارشناسان بهره‌مند شوید، خواندن این مقاله به شما توصیه می‌شود. چرا که لازمه انجام اصولی هر کار در ابتدا، ارتقای دانش و اطلاعات فنی در آن زمینه است.

بدون شک فروش کالا در بازارهای خارجی و صادرات کالا نسبت به فروش داخلی نیازمند توجه به نکات بیشتر و آگاهی عمیق‌تر از بازار می ‌باشد. صادرات کالا نیازمند رعایت اصولی همچون آگاهی از بازار، برنامه‌ریزی و آینده‌نگری، اعتمادسازی و فعالیت هدفمند می‌باشد. چنانچه این اصول رعایت نشود می‌تواند سبب ضرر و زیان و از بین رفتن سرمایه تاجر گردد. صادرات کالا به طور خلاصه شامل این مراحل می‌گردد:

1. بازاریابی:شاید مهمترین دغدغه یک صادرکننده یافتن بازاری برای فروش کالای خود باشد. بازاریابی علم و هنر شناخت بازار و دستیابی به آن است. برای آگاهی یافتن از وضعیت بازار و برآورد ظرفیت آن می‌توان از روش‌های متنوعی از جمله مذاکره با خریداران، تحقیقات میدانی، استفاده از آمار و اطلاعات معتبر منتشر شده، شرکت در نمایشگاه‌های بین‌المللی و استفاده از اطلاعات رایزنان بازرگانی در کشورهای هدف بهره برد. برای دستیابی به اطلاعات رایزنان بازرگانی در کشورهای مختلف و آشنایی مختصر با وضعیت کشور هدف به قسمت اطلاعات کشورها مراجعه کنید.

در مرحله بعدی شما نیازمند شناسایی رقبا و توان آنها برای مقابله با شما و نوع کالای عرضه شده توسط آنها از لحاظ کیفیت، قیمت و سطح عرضه دارید. هرچه شناخت شما از بازار بهتر و عمیق‌تر باشد و از روش‌های موثرتر تبلیغاتی استفاده نمایید احتمال موفقیت شما برای صادرات کالای مورد نظر خود بیشتر خواهد بود. جهت آشنایی با روش‌های بازاریابی بین‌المللی می‌تو‌انید از قسمت آموزش‌ها اطلاعات مورد نیاز خود را بیابید. 

2. صدور پروفرما یا پیش‌فاکتور: بعد از موفقیت در یافتن مشتری مناسب، صادرکننده باید اطلاعات کالا و فروشنده را در سندی به نام پروفرما برای خریدار ارسال کند. جهت تهیه پروفرما یا پیش‌فاکتور  و همچنین سایر اسناد تجاری می‌توانید به قسمت آموزش‌ها مراجعه نمایید و یا با تماس با تیم کارشناسی ترخیص‌لاین از ما بخواهید تا این کار را به صورت کاملا رایگان برای شما انجام دهیم. 

3. بسته‌بندی و پکینگ: در این مرحله صادرکننده باید کالا را تهیه و بسته‌بندی نماید. نحوه بسته‌بندی با توجه به ماهیت کالا و توافق به عمل آمده مشخص می‌شود. فروشنده باید اطلاعات مربوط به نحوه بسته‌بندی، تعداد، ابعاد، وزن و کدهای تعرفه گمرکی کالاها را برای خریدار ارسال نماید. به سند ارسالی پکینگ لیست (packing list) یا لیست عدلبندی گفته می‌شود. جهت تهیه این سند تجاری به قسمت آموزش‌ها بروید و یا از کارشناسان ترخیص‌لاین بخواهید تا بصورت رایگان آن را برای شما تهیه و ارسال نمایند.

4. تعیین ارزش گمرکی: ارزش گمرکی عبارتست از بهای سیف (CIF) کالا بعلاوه سایر هزینه ها که شامل هزینه‌های افتتاح اعتبار، واریز بروات، حق استفاده از علامت تجاری  و سایر هزینه هایی که تا ورود به اولین دفتر گمرکی به کالا تحمیل می‌شود، خواهد بود. ارزش گمرکی با توجه به فاکتور و سایر اسناد تسلیمی صاحب کالا مشخص می‌شود. همچنین منظور از بهای سیف در این تعریف عبارتست از بهای خرید کالا در مبدا به اضافه هزینه‌های بیمه و حمل و نقل .

5. اخذ مجوزهای صادراتی از سازمان‌ها و ارگان‌های مربوطه: فروشنده جهت صادرات کالای خود باید مجوزهای صادراتی لازم را از مراجع ذیربط همانند وزارت صنعت،معدن و تجارت، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت بهداشت و درمان، سازمان ملی استاندارد و یا نهادهای دیگر کسب کند. جهت اطلاع از مجوزهای صادراتی کالای خود و نحوه اخذ آنها می توانید با تیم ترخیص‌لاین مشاوره نمایید.

6. اظهار کالا به گمرک: با توجه به اسناد کالا از جمله فاکتور یا اینویس (invoice) و لیست عدلبندی (packing list) اظهارنامه صادراتی تنظیم و در صورت نیاز، کالا به گمرک حمل شده و پس از ارزیابی و پلمب کالا پروانه صادراتی اخذ می‌گردد.


7. حمل  و نقل و بیمه: با توجه به قرارداد تنظیم شده بین صادرکننده و خریدار کالا در صورتی که توافق شده باشد صادرکننده کالا را در مقصد تحویل دهد باید نسبت به حمل و نقل کالا اقدام نماید. انتخاب شیوه مناسب حمل و نقل نیاز به تجربه دارد که در صورت انتخاب نکردن شیوه مناسب هزینه‌های شما افزایش خواهد یافت. پس از انتخاب شیوه مناسب حمل و عقد قرارداد با یک شرکت معتبر باید نسبت به بیمه کالا تا مقصد اقدام کنید. تمام این مراحل نیازمند تخصص و تجربه می‌باشد که در صورت رعایت نکردن نکات لازم می‌تواند منجر به افزایش هزینه و یا از بین رفتن کالا شود.

8. گواهی بازرسی کالا: خریدار جهت اطمینان از انطباق شرایط کالا با شرایط توافق شده در قرارداد، درخواست بازرسی کالا را توسط موسسات بازرسی کالا  می‌نماید. این موسسات با حضور در محل کارخانه فروشنده و انجام آزمون‌های لازم نتیجه را در قالب گزارشی ارایه می‌دهند و نسبت به صدور گواهی COI یا بازرسی کالا اقدام می‌نمایند.

9. گواهی مبدا: صادرکننده باید جهت صدور گواهی مبدا به سامانه یکپارچه گواهی مبدا اتاق بازرگانی مراجعه نموده و اطلاعات و اسناد لازم را بارگزاری نماید. اتاق بازرگانی با توجه به پروانه گمرکی، اسناد حمل و فاکتور فروشنده نسبت به صدور گواهی مبدا اقدام می‌نماید و این سند به همراه سایر اسناد تجاری برای خریدار ارسال می‌گردد.

10. ارسال کالا: صادرکننده مجوز خروج کالا را به شرکت حمل ارایه می‌نماید و شرکت حمل اقدام به صدور بارنامه می‌نماید. بارنامه همراه با سایر اسناد برای خریدار ارسال می‌گردد تا خریدار نسبت به ترخیص و تحویل کالای خود اقدام نماید.