واردات موز


چنانچه قصد خرید و واردات موز را دارید و یا اینکه با نحوه ترخیص موز و قوانین و تشریفات گمرکی مربوطه آشنایی ندارید و یا اینکه میخواهید از آخرین بخشنامه‌های گمرکی مربوط به واردات موز مطلع شوید تا پایان این مقاله همراه ما باشید. جهت اطلاع از هزینه‌های حمل، هزینه اخذ مجوز، ثبت سفارش، مالیات و عوارض و سایر هزینه‌هایی که از لحظه خرید موز تا زمانی که کانتینر را تحویل می‌گیرید به این کالا تعلق می‌گیرد، می‌توانید با کارشناسان ترخیص‌لاین مشورت نمایید.  
صنعت موز، جز یکی از چهار صنعت بزرگ تولید محصولات غذایی جهان پس از گندم، برنج و ذرت قرار دارد و هر ساله در حال توسعه است. با توجه به تولید، توزیع، واردات و صادرات حدود 150 میلیون تن موز در سراسر جهان، تجارت موز به عنوان یک صنعت چند میلیارد دلاری شناخته می‌شود. ایران نیز با واردات سالیانه حدود 600 هزار تن موز تازه از کشورهای مختلف مانند فیلیپین، هند، ترکیه، پاکستان و امارات متحده عربی، یکی از بزرگترین واردکنندگان موز در جهان است. در سال 1400، میزان واردات موز به ایران به حدود 602 هزار تن رسیده که نسبت به سال قبل، 60 درصد از لحاظ وزنی افزایش داشته است. واردات موز در سال 1401 به میزان 572 هزار تن بوده است که نسبت به سال قبل از آن کاهش داشته است.
موز یکی از میوه‌هایی است که برای رشد به آب و هوای گرمسیری نیاز دارد و در کشورهایی با این شرایط تولید می‌شود. با توجه به عدم وجود شرایط مطلوب برای کشت و تولید موز در ایران، واردات این محصول از کشورهای دیگر برای تأمین نیاز کشور الزامی است. بنابراین موز یکی از 4 میوه‌ای است که در کشور ما مجاز به واردات است. همچنین، باید توجه داشت که برای تایید سلامتی و کیفیت موز وارد شده، انجام قرنطینه و آزمایشات و کنترل‌های لازم توسط توسط سازمان استاندارد ضروری است.

 

واردات موز


شرایط واردات موز و بررسی بخشنامه‌های گمرکی


 شرایط واردات موز از نظر مجوز ثبت سفارش، تعرفه گمرکی و حقوق ورودی و سایر شرایط با تغییراتی همراه بوده است که به شرح ذیل می‌باشد: 
 در سال 1395 گمرک ایران طی بخشنامه‌ای، واردات یک کیلوگرم موز با ماخذ حقوق ورودی 5 درصد به ازای صادرات یک و نیم کیلوگرم سیب درختی را صادر کرد و تعرفه واردات هر کیلو موز در شرایط عادی  26 درصد تعیین شد (بخشنامه شماره 98/95/56106 مورخه 95/03/26).
 در سال 96 حقوق ورودی موز سبز به شماره تعرفه گمرکی 08031000 معادل 20 درصد تعیین شد و به ازای صادرات یک و نیم کیلوگرم سیب درختی و صادرات 2 کیلوگرم پرتغال و صادرات یک کیلوگرم کشمش، حقوق ورودی یک کیلوگرم موز معادل 5% ارزش تعیین شد (96/926468 مورخه 96/08/30).
در سال 97 وزارت صنعت، معدن و تجارت با ارسال نامه‌ای به گمرک، شرایط صادرات سیب درختی از بازارچه‌های مرزی که شامل تسهیلات واردات موز با تعرفه 5 درصد می‌شود را اعلام کرد که طی آن کلیه کوتاژهای گمرکی صادرات سیب درختی سال 96 از کلیه گمرکات از جمله بازارچه‌های مرزی، مشمول تسهیلات واردات یک کیلوگرم موز با تعرفه 5 درصد شدند (97/502/3988 مورخه 97/7/25).
 از اردیبهشت سال 99، واردات و ثبت سفارش و تامین ارز موز ممنوع اعلام شد و صرفا در ازای صادرات سیب درختی واردات موز انجام می‌شد (99/1481771 مورخه 99/12/01).
در سال 1400 طبق ابلاغیه وزارت جهاد کشاورزی ثبت سفارش موز، تمدید و ترخیص محموله‌های موز از محل اظهارنامه‌های صادراتی سیب درختی که در بازه زمانی اول بهمن ماه سال 1398 تا 24 شهریور 1400 پروانه شده و چنانچه دارای تاییدیه گمرک اجرایی مبنی بر صادرات سیب درجه یک و درجه دو بودند بلامانع می شد که طبق آن به ازای صادرات یک و نیم کیلوگرم سیب درختی و صادرات یک کیلوگرم کشمش و صادرات دو کیلوگرم پرتغال، حقوق ورودی یک کیلوگرم موز معادل 5 درصد تعیین گردید؛ درصورتیکه محموله‌های صادراتی فاقد تاییدیه گمرکات اجرایی بود برای واردات موز 20 درصد حقوق ورودی دریافت می شد (1400/1489866 سال 1400/11/02).
 در نیمه شهریور سال 1401، گمرک طبق بخشنامه‌ای ضوابط و قوانین واردات موز را اعلام کرد، که از ابتدای سال 1401 صدور ثبت سفارش و واردات موز صرفا از محل پروانه‌های صادراتی سیب‌درختی، پرتقال و کیوی که از تاریخ آن‌ها بیش از یک سال نگذشته باشد امکان‌پذیر است (1401/850687 سال 1401/06/15). طی این بخشنامه اعلام شد ثبت سفارش واردات موز از محل صادرات کشمش مجاز نمی‌باشد. 
با استفاده از تسهیلات تعرفه 4 درصد (طی تصویب نامه 1401/02/27 هیأت وزیران) در خصوص تعدیل ماخذهای سود بازرگانی و اصلاح تعرفه‌ها، واردات موز منوط به صادرات یک و نیم کیلوگرم سیب درختی درجه یک و دو ( با تایید گمرک اجرایی) یا یک کیلوگرم پرتقال با رعایت فاصله زمانی میسر می‌باشد. و صادرات سایر انواع سیب درختی (درجه 3) مجوزی برای اخذ ثبت سفارش و ترخیص موز نمی‌باشد. همچنین واردات موز از محل صادرات کیوی با پرداخت حقوق ورودی کامل مجاز می‌باشد.


مراحل واردات موز:


همانطور که میدانید واردات میوه‌ها عموما توسط جهاد کشاورزی ممنوع اعلام شده و صرفا چهار میوه آن هم با شرایط خاص امکان واردات به ایران را دارند. به طور خلاصه مراحل واردات موز عبارتست از:

  • پیدا کردن بهترین تامین‌کننده:

در صورت داشتن اطلاعات کامل و دقیق درباره کیفیت و قیمت موز تولید‌شده در کشورهای صادرکننده، می توان به راحتی تصمیم‌گیری نمود که از کدام کشور برای واردات موز استفاده شود. گروه بازرگانی ترخیص‌لاین می‌تواند با بهترین تامین‌کنندگان موز هندی و اکوادوری ارتباط برقرار کرده و با بهترین کیفیت و قیمت، موز مورد نیاز شما را از گمرک بازرگان، شهید رجایی بندرعباس، میرجاوه و ... تأمین کند.

  • ثبت سفارش موز :

پس از پیدا کردن یک تامین‌کننده مناسب، مرحله بعدی ثبت سفارش موز در سامانه جامع تجارت است. اما باید توجه داشت که ثبت سفارش موز نیاز به تخصص و تجربه بالا دارد و با ثبت سفارش دیگر کالاها متفاوت است. همچنین، برای واردات موز به ایران، نیاز به اخذ مجوز از دو ارگان زیر دارید:
1.    دریافت مجوز واردات موز از جهاد کشاورزی: برای واردات موز به ایران، باید مجوز واردات موز را از سازمان جهاد کشاورزی دریافت کنید. این مجوز شامل استانداردهای خاص برای موز، بررسی کیفیت و ایمنی غذایی، شرایط و قوانین واردات و ... می‌باشد.
2.    دریافت مجوز تخصیص ارز از بانک مرکزی: برای واردات موز، باید تخصیص ارز را از بانک مرکزی دریافت کنید. در این مرحله، شرایط و الزامات مربوط به تخصیص ارز را رعایت کرده و پرونده‌ای شامل مدارک مورد نیاز برای درخواست تخصیص ارز به بانک مرکزی ارسال می کنید.

  • بیمه و بازرسی:

در هنگام واردات موز به ایران، برای کاهش خطرات و مشکلات حمل و نقل موز، قرارداد بیمه کالا و بازرسی کالا از اهمیت بسیاری برخوردارند. این دو مورد می‌توانند به شما در جلوگیری از دریافت موزهای ناسالم و ضعیف، همچنین پوشش دادن خطرات حمل و نقل موزهای وارداتی تا رسیدن به مقصد کمک کنند.
با انجام بازرسی کالا، می‌توانید اطمینان حاصل کنید که کیفیت موزهای وارداتی با مشخصاتی که در قرارداد تعیین شده است، مطابقت دارد. همچنین، با بیمه کالا، هرگونه خسارتی که در حین حمل و نقل موزهای وارداتی به وجود بیاید، پوشش داده می‌شود.
بنابراین، در هنگام واردات موز، توصیه می‌شود که با شرکتی که قبلا با آن همکاری کرده‌اید یا با شرکت‌هایی که در این حوزه فعالیت دارند، قرارداد بیمه کالا و بازرسی کالا را انجام دهید. به این صورت می‌توانید از خطرات و مشکلات مرتبط با حمل و نقل موزهای وارداتی جلوگیری کنید.

  • حواله به فروشنده:

در این مرحله، لازم است کلیه هزینه‌های خرید بار خود را به فروشنده با صدور حواله پرداخت نمایید. این گام، نیاز به تجربه و تخصص کافی دارد تا با کمترین ریسک و هزینه، حواله بهینه صادر شود.

  • هماهنگی حمل با کشتیرانی:

حمل دریایی یکی از مهمترین قسمت‌ها برای واردات و ترخیص موز می‌باشد. به دلیل حساسیت موز به شرایط حمل، نیاز به استفاده از کانتینرهای یخچالی با دمای مناسب و رطوبت کنترل شده داریم. این کانتینرها به منظور حفظ کیفیت و طول عمر موز در طول حمل دریایی استفاده می‌شوند. جهت رزرو و بوک کانتینر یخچالی می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.

  • ترخیص موز از گمرک

واردات و ترخیص موز از گمرک نیازمند آماده‌سازی مدارک و مجوزات مختلف است که در زیر مراحل آن را به صورت مختصر شرح می‌دهیم:
 
•    پس از ورود بار موز به گمرک باید نسبت به دریافت قبض انبار گمرکی که شامل اطلاعاتی از قبیل تاریخ ورود کالا، تعداد بسته‌ها، وزن محموله و…می‌باشد، اقدام نمود.
•    در مرحله بعد باید اسناد ضروری را تهیه کرد و به بانک عامل قبل از اظهار به گمرک جهت بررسی و تایید ارسال شود.
•    تکمیل و ارائه مدارکی از قبیل ترخیصیه، قبض انبار، لیست عدلبندی، فاکتور، بارنامه، کپی کارت بازرگانی، مجوز ثبت سفارش، گواهی مبدا، بیمه نامه، پروانه بهره برداری جهت اظهارنامه در سامانه EPL
•    پس از تایید مدارک موجود در اظهارنامه، جهت احراز هویت یک شماره ثبت یا کوتاژ اختصاص داده می‌شود.
•    کارشناسان و بازرگانان سه مسیر زرد، قرمز و سبز را براساس اسناد ارائه شده مورد بررسی قرار می‌دهند.
•    کارشناسان تعرفه گمرکی که به کالا تعلق می گیرد را مورد بررسی و تطبیق قرار می‌دهند و در صورت هر گونه اختلاف اظهارنامه آن را گزارش می‌کنند.
•    صادر شدن پروانه سبز کالا و صدور سند ترخیص
•    پس از پرداخت هزینه، کالا را می‌توان از انبارداری دریافت و بارگیری کرد.
•    و در نهایت مجوز خروج کالا از گمرک صادر می‌شود و صاحب کالا نسبت به حمل آن به مقصد می‌تواند اقدامات لازم را انجام دهد.

 

واردات موز اکوادور

 

هزینه‌های واردات موز:


هزینه واردات و ترخیص موز از گمرک شامل موارد زیر می‌باشد:
•    خرید موز و حواله به فروشنده
•    هزینه حمل تا گمرک ایران
•    هزینه‌های شرکت حمل و ترخیصیه
•    حقوق ورودی
•    نه درصد ارزش افزوده
•    چهار درصد مالیات علی‌الحساب
•    انبارداری و هزینه‌های گمرکی
•    هزینه مانیتورینگ کانتینر یخچالی 


مجوزهای لازم برای ترخیص موز از گمرک


جهت صدور مجوز ثبت سفارش و انجام تشریفات گمرکی هر کالا، اخذ مجوزات خاصی از سازمان‌های مرتبط الزامی است. برای ترخیص میوه‌های مناطق گرمسیری همچون موز، انبه، آناناس و نارگیل از گمرک، اخذ مجوزهای فنی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و همچنین از وزارت جهاد کشاورزی در خصوص اعلام تاریخ اعتبار محصول ضرورت دارد. جهت تخصیص ارز نیز، باید از بانک مرکزی مجوز ارزی دریافت نمایید.

تعرفه گمرکی واردات موز:


تعرفه واردات برای محصولات وارداتی از جمله موز هر سال به صورت ثابت تعیین می‌شود و به گمرکات اجرایی و شرکت‌های بازرگانی اعلام می‌گردد. به طور متوسط، تعرفه واردات برای میوه موز، حدود ۵ تا ۱۵درصد است.
کد تعرفه موز براساس کتاب قانون مقررات صادرات واردات  08031000 می باشد. بر اساس این کد، تعرفه حقوق ورودی موز 10 درصد می‌باشد و در گروه کالایی 26 و مجاز جهت واردات قرار دارد.  منتهی در صورت داشتن مجوز تخفیف از گمرک (ثبت سفارش و واردات موز از محل پروانه‌های صادراتی سیب درختی و پرتقال) این عدد به 5 درصد کاهش می‌یابد. در صورت ثبت سفارش از محل پروانه‌های صادراتی کیوی، همچنان مجاز به واردات موز هستیم، اما حقوق ورودی شامل تخفیف نمی‌شود.
تعرفه گمرکی موز تازه و خشک‌کرده 15 درصد و در گروه کالایی 27 قرار گرفته که واردات آن تا اطلاع ثانوی ممنوع می باشد. 


آمار واردات موز:


آمار کل واردات موز به ایران در سال 1401 برابر با 375 میلیون دلار بوده‌ است. همچنین وزن واردات حدود 572 هزار تن می‌باشد. همانطور که در نمودار زیر مشاهده می‌کنید بیشترین آمار واردات موز به ایران از مبدا کشورهای ترکیه، هند، فیلیپین و پاکستان می‌باشد. واردات از سایر کشورها از جمله اکوادور، امارات، کلمبیا، چین و ایتالیا جمعا با ارزش 1/5 میلیون دلار صورت گرفته است. لازم به ذکر است واردات از اکوادور در مقایسه با سال‌های گذشته کاهش چشمگیری داشته است.

 

آمار واردات موز

 

همچنین در نمودار زیر آمار واردات موز از گمرکات مختلف در سال 1401 را مشاهده می‌نمایید که با توجه به آن مشخص است گمرکات بازرگان، شهید رجایی بندرعباس، گمرک بوشهر و میرجاوه بیشترین آمار واردات را دارا هستند. همچنین در این سال واردات موز از سایر گمرکات شامل گمرک مشهد، گمرک کاوه، گمرک سهلان، گمرک آستارا و گمرک بیرجند با ارزش دلاری حدود 6 میلیون دلار انجام شده است. واردات موز از گمرک مشهد با ارزش بیش از 3/5 میلیون دلار قابل توجه است.

 

آمار واردات موز از گمرکات ایران
 

همچنین در نمودار زیر می‌توانید میزان واردات موز به کشور را در فاصله سال‌های 1385 تا 1395 مشاهده نمایید. با توجه به نمودار پس از سال 1391 همواره میزان واردات موز به ایران از لحاظ ارزشی و وزنی در حال افزایش بوده است.


   شرکت بازرگانی ترخیص لاین در زمینه واردات و صادرات به صورت تخصصی- تماس با ما: 09152061630

 

واردات موز از ترکیه


ایران پس از امارات بیشترین میزان واردات موز از ترکیه را در منطقه خاورمیانه به خود اختصاص داده است. ترکیه از نیمه قرن بیستم شروع به تولید موز کرده و در ابتدا آن را در مزارع پرورش می‌داد، اما در حال حاضر اکثراً در گلخانه‌های پوشش داده شده با پلاستیک کاشت می‌شود.
در سال 2018، ترکیه به مقدار 101 میلیون دلار موز صادرات کرده و به عنوان بیستمین کشور بزرگ صادرکننده موز در جهان شناخته شد. همچنین، در سال 2021، ترکیه بیش از 90 میلیون دلار به سایر کشورها صادرات موز داشته است. استان‌های مرسین و آنتالیا در تولید موز ترکیه پیشتاز هستند.
کشورهای امارات، ایران، عراق، آذربایجان، قبرس و ترکمنستان به عنوان مقاصد اصلی واردات موز از ترکیه شناخته شده‌اند. البته در سال 2021، ایران با حجم 70 درصدی واردات موز از ترکیه بالاترین حجم را نسبت به سایر کشورهایی که از ترکیه موز وارد می‌کنند داشته است.
در سال 1401 به میزان 60 درصد از کل موز وارداتی به ایران از کشور ترکیه بوده است که از لحاظ ارزشی حدود 225 میلیون دلار و از لحاظ وزنی 332 هزار تن از این کشور واردات داشته ایم؛ بیشترین میزان موز وارداتی از ترکیه از گمرک بازرگان وارد کشور می‌شود.

واردات موز از هند

میوه موز پس از انبه، دومین محصول مهم کشاورزی تولیدی و صادراتی در هند است که به اقتصاد این کشور کمک می‌کند. موز هندی با کیفیت و طعم عالی شناخته شده است و در سراسر جهان مورد استفاده قرار می‌گیرد. صادرات موز از هند به کشورهایی مانند امارات، عربستان صعودی و ایران در حوزه خلیج فارس انجام می‌شود. در سال 1401 حجم واردات موز از هند به ایران در رتبه دوم پس از کشور ترکیه قرار دارد که در این سال بیش از 130 هزار تن موز با ارزش 77 میلیون دلار از هند به ایران واردات شده است؛ بیشترین میزان موز وارداتی از هند از گمرک شهید رجایی بندرعباس وارد کشور می‌شود.


واردات موز از فیلیپین


موز یکی از محصولات با ارزش کشاورزی است که در کشورهای مختلف تولید و مصرف می‌شود. فیلیپین نیز یکی از کشورهایی است که از مزیت‌های کشاورزی بالایی برخوردار است و تولید موز در این کشور از جمله فعالیت‌های مهم اقتصادی است.
واردات موز از فیلیپین به دلیل قیمت مناسب و کیفیت بالای محصول، همواره مورد توجه واحدهای صنعتی و تجاری قرار گرفته است. همچنین این کشور دارای مراکز تولیدی و بسته‌بندی موز مجهز و حرفه‌ای است که می‌تواند به واردکنندگان در جلوگیری از خسارات ناشی از نقل و انتقال محصول کمک کند.
بر اساس آمار گمرک ایران در سال 1401 به میزان 64 هزار تن واردت موز از فیلیپین به ارزش 44 میلیون دلار صورت گرفته است؛ تقریبا می‌توان گفت که تمامی موز وارداتی از فیلیپین از گمرک بوشهر وارد کشور می‌شود.

واردات موز از پاکستان


پاکستان جزو کشورهای بزرگ تولیدکننده موز در جهان است و به دلیل شرایط آب و هوایی مناسب، خاک حاصلخیز و کارآیی بالای کشاورزان، می‌تواند موز با کیفیتی را تولید کند. در سال‌های اخیر، واردات موز از پاکستان به ایران نیز افزایش یافته است. در واقع، موز پاکستان به دلیل قیمت پایین‌تر و کیفیت مناسب، به یکی از محصولات مورد علاقه بازار ایران تبدیل شده است.
به عنوان یک نکته، باید توجه داشت که با توجه به شرایط بین‌المللی، قیمت محصولات کشاورزی همواره در حال تغییر است و ممکن است با توجه به تغییرات بازار، واردات موز از پاکستان نیز تحت تاثیر قرار بگیرد. در سال 1401 به میزان 7 درصد از کل موز وارداتی به ایران از کشور پاکستان بوده است که از لحاظ ارزشی بالغ بر 27 میلیون دلار و از لحاظ وزنی 43 هزار تن از این کشور واردات داشته ایم؛ موز پاکستان از طرق گمرک میرجاوه وارد کشور می شود و این گمرک سهم 7 درصدی از واردات موز در گمرکات ایران را به خود اختصاص داده است.


واردات موز از اکوادور


اکوادور، بزرگترین صادرکننده موز در جهان است و سهم آن از بازار جهانی موز در حال افزایش است. با این حال، به دلیل فاصله طولانی و کیفیت بالای موز، واردات آن به ایران گرانتر است. تولید موز به دو عامل منابع طبیعی و نیروی انسانی وابسته است و اکوادور، با برخورداری از هر دو جنبه، به منظور پیشبرد اهداف توسعه صنعت موز، سیاست های مناسبی را به کار می گیرد. بر اثر حمایت های دولتی و عوامل محیطی مطلوب، اکوادور به عنوان بزرگترین و نخستین صادرکننده موز، پس از جنگ جهانی دوم شناخته شده است. در سال 2017، 40 درصد از صادرات جهانی موز به اکوادور تعلق داشت. آمار گمرک ایران نیز نشان می دهد که در سال 1400، واردات موز از اکوادور به میزان 34 میلیون دلار بوده و رتبه سوم را در بین 8 کشور صادرکننده موز به خود اختصاص داده است. اما در سال 1401 واردات از اکوادور به کمتر از یک میلیون دلار کاهش یافته است و به رتبه پنجم در میان کشورهای تامین‌کننده موز رسیده است.

 

ترخیص موز

 

واردات و ترخیص موز از گمرک بازرگان

بر اساس آمار گمرک ایران، ترکیه به عنوان اولین صادرکننده موز به ایران شناخته شده و بیشترین حجم محموله‌های موز وارداتی به ایران، از گمرک مرسین ترکیه به سمت گمرک مرزی بازرگان ارسال می‌شود. این حجم به نسبت کل واردات موز به کشور در سال 1401، حدود 59 درصد را تشکیل می‌دهد و پس از ترخیص و عملیات گمرکی در گمرک بازرگان، به مقاصد مورد نظر صاحبان کالا ارسال می‌گردد. گمرک بازرگان به عنوان مهمترین گمرک در زمینه واردات موز شناخته می شود.


واردات و ترخیص موز از گمرک شهید رجایی بندرعباس


واردات و ترخیص موز از گمرک شهید رجایی بندرعباس 21 درصد از کل واردات موز کشور را به خود اختصاص داده است و در رتبه دوم پس از گمرک بازرگان قرار دارد. گمرک شهید رجایی بندرعباس به عنوان یکی از مهمترین دروازه‌های ورودی کالا به ایران، با 131 هزار تن واردات موز به ارزش بیش از 77 میلیون دلار نقش مهمی در زمینه واردات موز داشته است. بنابر آمار گمرک ایران در سال 1401 بیشترین حجم موز وارداتی از کشور هند در گمرک شهید رجایی جهت انجام تشریفات گمرکی اظهار شده است.

نحوه بسته‌بندی و حمل موز صادراتی


صادرات موز سبز با جعبه های سوراخ‌دار و بسته‌بندی ایمن، یک اصل صنعتی بین‌المللی است، چرا که موز سبز دارای پوست سخت بوده و در برابر صدمات در طول مسیر حمل مقاوم‌تر می باشد؛ از طرفی بسته‌بندی موز در کارتن‌های سوراخ‌دار و دارای نفوذ برای تبادل اکسیژن، دی اکسید کربن و اتیلن مناسب‌تر است. براساس استانداردهای بین‌المللی هر جعبه شامل حدود ۱۸ کیلوگرم موز با ۵ تا ۶ دسته موز سبز می‌باشد. از آن جایی که میوه موز، حساس است و بافت نرمی دارد ممکن است به سرعت فاسد شود. فاسد شدن یک موز منجر به از بین رفتن کل محموله می‌شود. برای جلوگیری از فساد و خراب شدن موز، باید از دمای خنک برای بسته‌بندی و نقل و انتقال موز در طول مسیر استفاده شود. دمای مناسب برای ارقام مختلف متفاوت و معمولا بین 13 تا 14 درجه سانتی گراد می‌باشد.

لازم است به شکل و ظاهر میوه‌ها در هنگام صادرات و واردات توجه شود. برای مثال، لکه‌های قهوه‌ای تیره بر روی موز، ممکن است نشان‌دهنده فساد باشند. همچنین، شاخه اصلی که میوه موز از آن چیده شده باید تمام موزها را پوشش دهد. به طور استاندارد، مرغوب‌ترین موزهای صادراتی از نظر ابعاد و اندازه تقریباً یکسان هستند. میوه موز صادراتی سطح براق‌تری دارد و از میان موزهای سالم‌تر انتخاب شده است. 
شرکت‌های وارد‌کننده موز، تمام استانداردهای لازم را برای بررسی میوه‌ها ارزیابی می‌کنند. موزهای وارداتی در گمرک از نظر بهداشتی و موارد سلامت بررسی می‌شوند. در صورت بزرگ بودن موزها، تعداد کمتری در یک بسته استاندارد جای می‌گیرند. این موارد توسط شرکت‌های واردکننده موز کنترل می‌شوند.


تولید موز در ایران


تولید موز در ایران در مناطقی همچون سیستان و بلوچستان، هرمزگان، جنوب کرمان، فارس و بوشهر انجام می‌شود؛ کشت موز در سیستان و بلوچستان به دلیل آب و هوای گرم و خاک حاصلخیز، به عنوان یکی از فعالیت‌های پر سود کشاورزی در نظر گرفته می‌شود. استان سیستان و بلوچستان با 4835 هکتار سطح زیر کشت بیشترین تولید موز را دارد و 99/8 درصد از کل تولید کشور را به خود اختصاص داده است. در کنار سیستان و بلوچستان، سایر استان‌ها نیز به صورت محدود به کشت موز مشغول هستند؛ به عنوان مثال، سطح زیر کشت در کرمان 22.3 هکتار، در فارس 12 هکتار، در هرمزگان 10 هکتار و در بوشهر 2.3 هکتار می باشد. بر اساس آمار وزارت جهاد کشاورزی، تولید موز در سال 1400 به مقدار 92947 تن بوده است و در سال 1401 به 130165 تن افزایش یافته است. محصولات موز تولید شده به بازارهای محلی و سراسری ارسال می شود، با این حال به دلیل کمبود تولید در کشور، بخش قابل توجهی از این میوه از کشورهایی همچون ترکیه، فیلیپین، اکوادور، امارات و هند وارد می‌شود.
واردات و ترخیص موز با توجه به شرایط ویژه‌ای که دارد نیاز به تخصص دارد. شرکت‌های واردکننده برای واردات موز، معمولاً ثبت سفارش را مدتی زودتر انجام می‌دهند تا زمانی که محموله به گمرک می‌رسد، در کمترین زمان ممکن ترخیص شود. برای ترخص این محصول از گمرک لازم است دانش و مهارت کافی در زمینه ترخیص و تعرفه‌های مختلف گمرکی داشته باشید. با توجه به امور پیچیده این مقوله بهتر است برای سهولت در امور تجاری خود با یک مجموعه بازرگانی دراین زمینه همکاری کنید.
گروه بازرگانی ترخیص‌لاین با استفاده از کادری مجرب و ترخیص‌کار تخصصی موز و همچنین شعب خود در گمرکات مهم واردات موز یعنی بازرگان و شهید رجائی بندرعباس و همچنین اشراف به کشورهای صادرکننده موز توانسته است عمده نیاز واردکنندگان و تجار موز را برطرف نماید و در کمترین زمان ممکن بار شما را ترخیص کرده تا در هزینه‌های خود صرفه‌جویی کنید.

امیدواریم به پاسخ سوالات خود در زمینه تعرفه و ارزش موز، مجوزهای مورد نیاز جهت ترخیص موز، لیست کشورهای تامین‌کننده موز و دیگر شرایط ترخیص موز رسیده باشید. اما چنانچه به اطلاعات بیشتری در زمینه ترخیص موز نیاز دارید و یا در زمینه استعلام هزینه‌های ترخیص موز، حمل و یا تامین موز سوالی داشته باشید می‌توانید از مشاوره رایگان گروه بازرگانی ترخیص‌لاین در قسمت تماس با ما استفاده نمایید.