گمرک بندرعباس
بندرعباس با قرار گرفتن در موقعیت جغرافیایی مناسب یکی از مهمترین پایگاههای تجاری و دریایی در جنوب کشور است. در شهرستان بندرعباس دو گمرک مهم شهید رجایی و شهید باهنر واقع شده که از مهمترین مبادی ورودی و بنادر مهم کشور هستند و حجم زیادی از واردات، صادرات و ترانزیت کشور را انجام میدهند.
گمرک شهید رجایی در سال 1400 بالغ بر 9 میلیارد دلار صادرات داشته است که این میزان 20 درصد از کل صادرات کشور را شامل میشود و باعث شده است که گمرک شهید رجایی، جایگاه اول در صادرات کشور را کسب کند. همچنین گمرک شهید باهنر با کسب رتبه 15 در میان گمرکات صادراتی نقش مهمی در صادرات کشور داشته است. در زمینه واردات هم از منطقه ویژه اقتصادی شهید رجایی به میزان بیش از 16 میلیارد دلار واردات داشتهایم که سبب شده گمرک شهید رجایی رتبه اول واردات را در بین گمرکات کشور کسب کند و سهمی 30 درصدی از کل واردات کشور در سال 1400 را به خود اختصاص دهد. گمرک شهید باهنر نیز در رتبه 19 گمرکات وارداتی کشور قرار داشته است. همین آمار ساده اهمیت بسیار زیاد دو گمرک شهید رجایی و شهید باهنر در اقتصاد کشور را نشان میدهد و لازم است تا نگاهی دقیقتر به این دو گمرک و شرایط ترخیص کالا در بندرعباس داشته باشیم.
گمرک شهید باهنر یکی از مهمترین گمرکهای استان هرمزگان و در بندرعباس واقع شده است. این گمرک در سال ۱۳۴۶ به عنوان اسکله سورو تأسیس شد و پس از آن با توجه به موقعیت جغرافیایی مناسب خود، تبدیل به گمرک شد.
همچنین این گمرک به دلیل نزدیکی به کشورهای هندوستان، پاکستان و کشورهای حوزه خلیج فارس، برای بازرگانان بسیاری از کشورهای منطقه جایگاه ویژهای دارد. به طور کلی، گمرک شهید باهنر به عنوان یکی از مهمترین گمرکات کشور، نقش بسیار مهمی در تسهیل تجارت و رفع موانع حمل و نقل کالاها ایفا میکند و همواره در راه توسعه صادرات و ارتقاء تجارت و صنعت، تلاش میکند.
همانطور که در نمودار مشاهده مینمایید صادرات به کشور امارات متحده عربی 37% از کل صادرات از گمرک شهید باهنر را در سال 1400 به خود اختصاص داده است. پس از آن صادرات به افغانستان با سهم 26 درصدی در رتبه بعدی مقاصد صادراتی قرار داشته است. صادرات به عمان، عراق، پاکستان و چین از گمرک شهید باهنر در رتبههای بعدی قرار دارند.
مهمترین کالاهای صادراتی از گمرک شهید باهنر چه بوده است؟
با توجه به آمار گمرک در سال 1400، صادرات بنزین با ارزش بالغ بر 153 میلیون دلار و سهم 26 درصدی در صدر کالاهای صادراتی از گمرک شهید باهنر قرار داشته است. پس از آن صادرات گوجهفرنگی و رب گوجهفرنگی با سهم 12 درصدی از کل کالاهای صادراتی گمرک باهنر و صادرات هندوانه با سهم نزدیک به 10 درصدی از کالاهای صادرشده از گمرک باهنر قرار دارند. در نمودار زیر میتوانید سهم اقلام مختلف را مشاهده نمایید.
گوجهفرنگی، هندوانه، خربزه، سیب، کیوی، سیبزمینی، پیاز، سبزیجات و سایر صیفیجات و همچنین خشکبار مانند خرما و غذاهای دریایی نظیر میگو در گروه مواد غذایی دستهبندی شدهاند. گروه آهنآلات نیز شامل آهن اسفنجی، میلههای آهنی و مصنوعات از آهن، چدن و فولاد میباشد. گروه مواد معدنی شامل انواع سنگهای معدنی و گوگرد و گروه مشتقات نفتی دربردارنده بنزین، روغن و سایر هیدروکربنهاست.
در سال 1400 به میزان 322 میلیون دلار انواع کالا از کشور امارات متحده عربی و از طریق گمرک باهنر به کشور واردات داشتهایم که 67 درصد از واردات کالاها از این گمرک از کشور امارات بوده است. واردات گوشی همراه و حبوبات حجم زیادی از این واردات را تشکیل داده است.
واردات از چین با ارزش نزدیک به 64 میلیون دلار و سهم 13 درصدی در رتبه بعدی قرار داشته است. در نمودار زیر میتوانید آمار واردات از گمرک باهنر بندرعباس را مشاهده نمایید.
مهمترین کالاهای وارداتی از گمرک شهید باهنر
گوشی همراه سهم 45 درصدی از کل واردات 963 میلیون دلاری از گمرک باهنر را داشته است. پس از آن مهمترین کالاهای وارداتی آلومینیوم، الکترود و بیلمکانیکی بودهاند. درصد واردات هر کدام از این کالاها در نمودار زیر قابل مشاهده است.