شماره بخشنامه : 37/1402/366982
تاریخ بخشنامه : 14020323
وضعیت بخشنامه : مهم
پیوست : دارد
موضوع : وحدت رویه در بررسی ارزش کالاها
مهلت اعتبار بخشنامه: تا اطلاع ثانوی
مرجع ابلاغ کننده : دفتر ارزش
با سلام و احترام،
به منظور وحدت رویه در رسیدگی و تسریع به ارزش کالاهای وارداتی، رفع مشکلات موجود، حصول اطمینان از درستی مقایسه ارزش کالاهای اختلافی با مستندات ارائه شده، حفظ حقوق دولت و مودیان، ارجاع پرونده های اختلاف ارزش به کمیسیون های بدوی و تجدیدنظر، کلیه گمرکات اجرایی در مکاتبات خود با دفتر ارزش موظفند که مفاد دستورالعمل زیر را بدقت رعایت نمایند.
1- تهیه جدول کارشناسی و اعلام نظریه کارشناسی در انتهای جدول طبق فرمت زیر:
جدول کارشناسی ارزش
شماره کوتاژ و تاریخ 1
تعرفه و ماخذ کالا 2
شرح کالا طبق فاکتور 3
کشور سازنده 4
تاریخ پیش فاکتور 5
قیمت واحد 6
حجم خرید 7
قیمت کل 8
نوع اختلاف: بیش بود/ نزول 9
درصد اختلاف 10
نظریه آزمایشگاه 11
نظریه ارزیاب 12
مدل / گرید کالا 13
رویه تخصیص ارز (ترجیحی، نیمایی ...) 14
نوع ارز خرید 15
نام صاحب کالا 16
خرید مستقیم/ باواسطه 17
محاسبات بند پ ماده 15ق.ا.گ/
بند 3 ماده 17 آیین نامه 18
سایر موارد 19
نظریه کارشناسی :
2- در کلیه موارد رسیدگی به ارزش کالاهای وارداتی رعایت تبصره ذیل ماده 15 قانون امور گمرکی و تقدم و تاخر بکارگیری روش های تعیین ارزش، بویژه اولویت کاربرد سوابق ترخیص بند الف بر اجرای بند پ الزامی می باشد. ضمناً، درصورت استناد به بند "پ" ماده 15 ق.ا.گ. و بند 3 ماده 17 آیین نامه اجرایی مستندات مربوطه در مکاتبات با دفتر ارزش ضمیمه و بارگذاری گردد.
3- در مواردی که صاحبان کالا در دفاعیات خود به سوابق ترخیص بند الف ماده 15 ق.ا.گ. استناد می نمایند، لازم است که سوابق آنها دقیقاً مورد رسیدگی قرار گرفته و درصورت عدم صدور مطالبه نامه کسر دریافتی و یا ابلاغ بیش بود ارزش در زمان ترخیص یا پس از ترخیص توسط واحدهای بازبینی، دفتر بازبینی و حسابرسی یا دفتر ارزش، سوابق مزبور به عنوان سوابق ترخیص ماده 15 قانون امور گمرکی قابل استناد خواهند بود.
4- اعمال ماده 16 آیین نامه اجرایی موضوع بند ت ماده 15 ق.ا.گ. (ارزش محاسباتی) صرفاً منوط به در اختیار داشتن اطلاعات مربوط به قیمت تمام شده کالا در کشور مبداء و مستلزم ارائه اطلاعات مربوط به ارزش مواد و هزینه های ساخت یا پردازش کالا در تولید یا ساخت ، سود و مخارج کلی و سایر هزینه های مربوط به کالا در کشور مبداء می باشد.
5- چنانچه اسناد خرید بر مبنای تحویل کالاها در مقصد بصورت C&F یا CPT باشد، جهت رسیدگی به ارزش از سوابق همزمان قابل مقایسه برمبنای C&F یا CPT استفاده شود و از رسیدگی تفکیکی به ارزش FOB و کرایه خودداری گردد. بعبارت بهتر، ارزش کالا باید بصورت C&F یا CPT بررسی شود.
6- در مواردی که کالا به صورت غیر وزنی بصورت عدد، ست، جفت، دستگاه و ... خریداری می شود از بررسی ارزش بصورت وزنی اکیداً خودداری گردد.
7- از استناد به متال بولتن برای رسیدگی به ارزش ماشین آلات، دستگاه ها وکالاهای آماده بصورت وزنی جداً خودداری شود. قیمت های مندرج در این بولتن بین المللی جهت رسیدگی به فلزات اولیه بصورت شمش، ورق، میلگرد، تیرآهن و غیره با رعایت شرایط همزمانی تاریخ خرید کالاهای اختلافی (تاریخ پروفرم) با تاریخ متال بولتن و یکسان بودن تایپ، مشخصات فنی و کشور تولید کننده کالاهای اختلافی با متال بولتن استنادی با رعایت ماده 19 آیین نامه اجرایی قابل استفاده هستند.
8- برای محاسبه نازل بود و بیش بود ارزش برمبنای فرمول های زیر اقدام شود:
بیش بود ارزش
تفاوت ارزش = ارزش استنباطی – ارزش اظهاری
درصد بیش بود ارزش =100×(ارزش اظهاری /تفاوت ارزش)
نازل بود ارزش
تفاوت ارزش = ارزش اظهاری – ارزش استنباطی
درصد نزول ارزش =100×(ارزش اظهاری /تفاوت ارزش)
9- جهت رسیدگی به پرونده های بیش بود ارزش در گزارش های کارشناسی ضمن توجه و اشاره به مأخذ حقوق ورودی، تعرفه کالاهای اختلافی و نوع ارز تخصیصی (ترجیحی، نیمایی، ...) باید انگیزه و هدف از بیش بود ارزش تجزیه و تحلیل گردد.
10- رسیدگی به اظهارنامه های اختلافی از محل یک پیش فاکتور و یک ثبت سفارش باید برمبنای شرایط و تاریخ مندرج در پروفرم صورت گیرد. بدیهی است که پذیرش ارزش قسمتی از پیش فاکتور (تعدادی از اظهارنامه های یک پیش فاکتور) و رد ارزش برخی دیگر ( سایر اظهارنامه ها) وجاهت قانونی ندارد.
11- برای رسیدگی به ارزش کالاهایی که مستلزم تعیین ماهیت و کسب نظر آزمایشگاه می باشد از جمله مواد شیمیایی و انواع پارچه و ... تعیین ماهیت و درج نظریه آزمایشگاه در جدول کارشناسی الزامی است.
12- در موارد یکسان نبودن نوع ارز کالاهای اختلافی و استنادی، مثلاً یکی دلار آمریکا و دیگری درهم امارات باید برطبق نرخ برابری اعلامی بانک مرکزی (برمبنای تاریخ پیش فاکتور آنها) محاسبات مربوطه در جدول کارشناسی تکمیل و منعکس شود.
13- کارشناسان محترم در رسیدگی های خود موظفند که علاوه بر شناسه های موجود در سامانه TSC با رعایت شرط همزمانی ارزش سوابق ترخیص بند الف ماده 15 قانون امور گمرکی و ... را نیز لحاظ نموده و در جدول کارشناسی درج و گزارش نمایند.
14- رعایت مفاد تبصره های 6 و 8 قانون خودرو (پیوست) مصوب 1371 مجلس شورای اسلامی برای رسیدگی به ارزش انواع خودرو (موتور سیکلت، سواری، کامیون های سبک و سنگین) و ماشین آلات راهسازی وارداتی CBU و قطعات منفصله بصورت CKD برای تولید آنها در داخل کشور الزامی بوده و ارزش های ابلاغی دفتر ارزش باید مبنای رسیدگی به ارزش قرار گیرد. بعبارت دیگر، ترخیص خودروهای CBU و CKD منوط به ابلاغ ارزش CBU توسط این دفتر از طریق سامانه TSC می باشد. ضمناً، باعنایت به مفاد ماده 183 آیین نامه اجرایی قانون امورگمرکی دریافت حقوق ورودی خودروهای مستعمل براساس تبصره 8 قانون خودرو مشمول اعمال جریمه موضوع ماده 108 قانون امور گمرکی نخواهد شد.
15- بمنظور رسیدگی به ارزش ماشین آلات، جرثقیل، لیفتراک و دستگاههای مستعمل رعایت مفاد بخشنامه 1571919 مورخ 26/10/1401 (پیوست) الزامی است.
تعرفه های هدف :
0