گمرک زاهدان
استان سیستان و بلوچستان با وسعتی بیش از 11% خاک ایران بعد از استان کرمان پهناورترین استان ایران است. این استان با داشتن 1100 کیلومتر مرز مشترک با دو کشور پاکستان و افغانستان و دسترسی به آبهای آزاد از طریق بندر چابهار از موقعیت ترانزیتی ویژهای برخوردار است. سیستان و بلوچستان تنها استان ایران است که با کشور پاکستان مرز مشترک دارد. مرکز استان سیستان و بلوچستان شهر زاهدان بوده که از طریق ریلی با میرجاوه و کشور پاکستان و همچنین از طریق کرمان با راهآهن سراسری ایران در ارتباط است.
این استان دارای 12 گمرک میباشد که عبارتند از: گمرک زاهدان، گمرک ایرانشهر، گمرک سراوان، گمرک بازارچه کوهک، گمرک بازارچه مرزی جالق، گمرک زابل، گمرک میلک و بازارچه میلک، گمرک میرجاوه، گمرک بازارچه میرجاوه، گمرک چابهار، گمرک منطقهآزاد چابهار، گمرک پیشین و بازارچه پیشین. همچنین این استان هفت بازارچه مرزی فعال دارد که از این میان پنج بازارچه میرجاوه، پیشین، جالق، کوهک و ریمدان با پاکستان مرز مشترک دارند و 2 بازارچه میلک و گمشاد در مرز مشترک با افغانستان قرار دارند. این بازارچهها نقش بسزایی در رونق اقتصادی منطقه و مبادلات بازرگانی با کشورهای همسایه ایفا میکنند.
در جدول زیر میتوان هر یک از رویههایی که در گمرکات استان سیستان و بلوچستان انجام میشود را مشاهده نمود.
همانطور که در جدول بالا مشاهده مینمایید تمامی امور مربوط به صادرات قطعی، واردات قطعی، ورود موقت، خروج موقت، ترانزیت خارجی، کارنه و امور مسافری در گمرک زاهدان انجام میپذیرد. همچنین گمرک زاهدان در زمره گمرکات تخصصی جهت واردات پارچه قرار دارد. با توجه به نقش مهمی که گمرک زاهدان در تجارت بینالمللی ایران با کشورهای همسایه دارد، این گمرک در پیشبرد توسعه اقتصادی منطقه و کشور نقش بسیار مهمی ایفا میکند.
مهمترین کالاهایی که در سال 1397 از گمرک زاهدان صادر شده و بیشترین ارزش دلاری را به خود اختصاص دادهاند عبارتند از: فرآوردهها و مشتقات نفتی و گازی، سیمان پوزولانیک، شکلات، خرما، انگور خشک کرده یا تیزابی، ریسمان از پلیاتیلن یا پلیپروپیلن، پودرها و مایعهای شستشو و پاکیزگی، شامپوها، آبمیوههای تغلیظ شده، بیسکوییت، نان، سبزیجات، تخم گشنیز، آلو خشک، عناب تازه، شیرینی و مربا. این کالاها 0.23% ارزش دلاری کل کالاهای صادراتی ایران در سال 1397 را تشکیل میدهند. چنانچه میخواهید بدانید که این کالاها به چه مقاصدی و به چه میزان صادر شدهاند فایل مربوط به لیست اقلام عمده صادراتی گمرک زاهدان را دانلود نمایید.
طبق آمار گمرک در سال 1401 از لحاظ ارزشی حدود 126 میلیون دلار و از لحاظ وزنی بالغ بر 576 هزار تن از گمرک زاهدان صادرات کالا داشتهایم. صادرات از گمرک زاهدان به کشور پاکستان با بیش از 108 میلیون دلار در رتبه اول قرار دارد. صادرات از گمرک زاهدان به سایر کشورها از جمله افغانستان، عراق، کشورهای آسیای میانه و ترکیه در نمودار زیر قابل مشاهده است.
بر مبنای آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران در سال 1397 کالاهای زیر در گمرک زاهدان ترخیص شدهاند: برنج از مبدا پاکستان، کنجد از پاکستان، امارات متحده عربی و روسیه، ماشینآلات آسیاب و عملآوری غلات از ترکیه و پارچه از پاکستان و چین. این اقلام 0.25% ارزش دلاری کل کالاهای وارداتی به ایران را شامل میشوند. جهت دسترسی به لیست اقلام وارداتی گمرک زاهدان میتوانید آن را دانلود نمایید.
در سال 1401 به میزان بیش از 271 میلیون دلار و از لحاظ وزنی بیش از 231 هزار تن کالا از طریق گمرک زاهدان به کشور واردات داشتهایم. از این میزان بیش از 247 میلیون دلار مربوط به واردات از پاکستان و حدود 24 میلیون دلار مربوط به واردات از امارات متحده عربی بوده است.
گمرک زاهدان |
پورتال گمرک زاهدان |
https://zahedan.irica.ir/ |
آدرس گمرک زاهدان |
زاهدان، بلوار شهید مطهری، روبهروی بیمارستان نبی اکرم |
شماره تلفن گمرک زاهدان |
33239495-054 و 33229494-054 |
کد گمرک زاهدان |
55100 |
مدیر کل گمرک زاهدان |
محمد علی خاشی |
گروه بازرگانی ترخیصلاین با در اختیار داشتن نماینده دائمی و مستقر در گمرک زاهدان این امکان را دارد تا نسبت به ترخیص کالای شما در کوتاهترین زمان ممکن و کمترین هزینه اقدام نماید. همچنین ما این امکان را داریم تا کالای شما را در تفتان، کویته و یا دالبندین تحویل داده و یا از پاکستان به ایران از طریق زمینی و دریایی حمل کنیم و یا نسبت به تامین آن در پاکستان اقدام نماییم. شما میتوانید از قسمت تماس با ما با کارشناسان ترخیصلاین ارتباط برقرار کرده و مشاوره رایگان دریافت نمایید.